100 jaar Vreewijk

Op de Brink in het Rotterdamse tuindorp Vreewijk is vanmiddag (woensdagmiddag 8 juni 2016) een monument onthuld om het 100-jarig bestaan van de wijk te vieren. Het is een tappunt voor drinkwater.

"Dat tappunt stond er vroeger ook", weet Peter de Klerk, voorzitter van de stichting die alle festiviteiten rond het 100-jarig bestaan organiseert. "Ik heb me laten vertellen dat het bedoeld was voor de paardentram. Die er nooit gekomen is." Volgens De Klerk had Vreewijk zeker tot aan de Tweede Wereldoorlog verschillende openbare plekken waar je water kon tappen. Voor 30.000 euro is een van die kranen weer nu weer in ere hersteld.

Bron: RTV Rijnmond

Tuindorp Vreewijk

Zoo moge hier een tuinstadwijk verrijzen waarin een meer harmonisch leven voor den stedeling mogelijk wordt.

Dit waren de woorden die Mr. K.P. van der Mandele in 1918 sprak bij de oplevering van de eerste woningen in Tuindorp Vreewijk. Dat was het zichtbare begin van de wijk. Maar daar is wel het en en ander aan vooraf gegaan. Bezoek ook eens de museumwoning in Vreewijk aan de Lede op nummer 40.

Programma-viering-100-jarig-bestaan-Tuindorp-Vreewijk-versie-10-8

Programma viering 100 jaar Tuindorp Vreewijk


Klik op de afbeelding om het programma van de viering van 100 jaar Tuindorp Vreewijk te bekijken (Uitgave van Stichting Vreewijk 100 jaar).

Tuindorp Vreewijk in het Goud


Een film ter ere van het vijftig jarig jubileum van de NV Maatschappij voor Volkshuisvesting Vreewijk. Tevens een vergelijk tussen de wijk vroeger en het Nu van 1966 (Samengesteld door Aad den Besten en ingesproken door mevrouw Huiskens)

De bouw van Tuindorp Vreewijk


Een korte stomme film met fragmenten die ook zijn gebruikt in bovenstaande video: Tuindorp Vreewijk in het Goud.

 
Nieuws
Previous reading
De Nieuwsbrief Zomer 2016 is uit
Next reading
Joke Bruijs