HUA zet een schat aan data online

Heb je voorouders die bij het spoor werkten? Grote kans dat je ze nu terugvindt bij Het Utrechts Archief. 
Daar is onlangs een schat aan nieuwe gegevens op de website gepubliceerd. Het gaat om gegevens van bijna 100.000 personeelsleden van spoorwegmaatschappijen uit de periode 1836-1920. Een belangrijke bron voor onderzoekers die geïnteresseerd zijn in spoorwegen of hun voorouders.

Schat aan informatie makkelijk bereikbaar
Hiermee is een schat aan informatie voor genealogen en spoorwegonderzoekers makkelijk bereikbaar gemaakt. In de zoekingang Personeelsregisters voorgangers NS kan gezocht worden op naam en periode. En er nog veel meer interessante informatie te vinden, zoals het geboortejaar, hoeveel kinderen men had en welke functies iemand bekleedde. Daarnaast hielden enkele spoorwegmaatschappijen zelfs bij welke straffen er werden uitgedeeld, zoals het inhouden van salaris wanneer iemand een rijtuig niet goed had schoongemaakt. Heb je voorouders bij het spoor? Grote kans dus dat je ze in deze database terug vindt.

Landelijke collectie spoorwegen
In Nederland waren vanaf de 19e eeuw een aantal grote spoorwegmaatschappijen actief. Het Utrechts Archief beheert ruim 70 archieven van vrijwel alle spoorwegmaatschappijen vanaf het begin van de 19e eeuw. Uit de registers zijn mooie verhalen te destilleren, zoals het verhaal van de eerste vrouwelijke stationschef van Soestdijk: Johanna Rutèl-ter Linden. In haar personeelsdossier lezen we dat ze op 52 jarige leeftijd in juni 1898 bij de NCS in dienst trad. Ze was toen net weduwe geworden van de stationschef van Putten. Na zijn overlijden bleek haar pensioen wel erg karig en kon ze als haltechef in Soestdijk aan de slag. Zij was een van de weinige vrouwelijke stationschefs die werkzaam waren eind 19e eeuw.

Nieuws
Previous reading
Nieuwe genealogische zoekmachine
Next reading
Burgelijke Stand Amsterdam