Al weer 35 jaar Streekarchief…

Mede-oprichter en eerste voorzitter van het Streekarchief Arie van Munster.

“Het begon allemaal met een advertentie”

Vanuit de werkgroep genealogie in IJsselmonde voortgekomen, is het Streekarchief al 35 jaar het geheugen van IJsselmonde. In tegenstelling tot ons vorige lustrum besloot het bestuur om met dit jubileum de de vrijwilligers te verrassen. Zij staan al jarenlang elke dag weer klaar om het mogelijk te maken dat het Streekarchief bestaat en een rol speelt in IJsselmonde en ook daar buiten. 

Afgelopen donderdag, 23 augustus 2018 was het zover. Onze penningmeester had deze dag uitgekozen omdat dit de "echte" datum was. Achteraf bleek hij zich twee dagen vergist te hebben, het was dus eigenlijk de 25e augustus, maar de dag was er niet minder leuk door.

De dag begon met een ontvangst op het Stadsarchief. Hier werden wij verrast door een presentatie over de zogenaamde themadienst. Het Streekarchief en het Stadsarchief hebben al sinds 2012 een innige samenwerking. Deze is begonnen met de wens van het Streekarchief om het oud notarieel archief te fotograferen en op DVD uit te brengen en het is nu al zover dat vrijwilligers van het Streekarchief veel inventarissen transcriberen en samenvatten ter opname op de website van het Stadsarchief. De themadienst is zoveel als een soort portaal waardoor bezoekers van de website van het Streekarchief alles van en over IJsselmonde kunnen raadplegen op de website van het Stadsarchief. Vele door het Streekarchief gefotografeerde inventarissen zijn op deze manier te raadplegen. Binnenkort wordt deze mogelijkheid ontsloten, maar u hoort hier dan uiteraard meer over via onze kanalen.

Na de presentatie waarin veel waardering werd uitgesproken door René Spork en Daniël van Bokhove voor de samenwerking en waar de directeur van het Stadsarchief mevr. Jantje Steenhuis deze samenwerking ook een voorbeeld voor velen noemde, werden we rondgeleid door het Stadsarchief en kregen we een kijkje achter de schermen van onze grote broer. Een aantal voor IJsselmonde interessante en belangrijke stukken werden ook getoond wat de rondleiding extra leuk maakte.

Na het bezoek aan het Stadsarchief gingen we richting Bolnes-Ridderkerk, waar we ongeveer 13:00 uur werden verwacht op Huis ten Donck, waar we werden getrakteerd op een lunch. Hierna was er een uitgebreide rondleiding door het landhuis en ook nog een rondleiding met gids over het landgoed. 

Na het bezoek aan Huis ten Donck werd er weer verplaatst naar de stad en werden we op het Willemsplein verwacht om het klapstuk (en de afsluiting) van deze mooie dag te gaan beleven; een rondrit met de Rottertram langs allerlei mooie plekjes in Rotterdam (en ook nog een klein stukje door IJsselmonde), terwijl we werden vergast op allerlei lekkere hapjes. 

 

Foto-impressie:

 

Nieuws
Previous reading
Themadienst online!
Next reading
Het 35 jarig jubileum in 2018