Anita Meijer

Opgegroeid op Oud-IJsselmonde

Oorspronkelijk gepubliceerd in Streekarchief Eiland IJsselmonde Kwartaalbericht Zomer 2015 (jaargang 30, nummer 2)

AM1Anita Meyer, wordt als Annita Meijer op 29 oktober 1954 te Rotterdam-Zuid geboren in het gezin van Coenraad Meijer en Adriaantje Bravenboer. Zij is de jongste in het gezin en heeft een oudere broer en zus, René (Ireneus Marinus Matthias, geb. 1948) en Magda (Magdalena Antonia Maria, geb. 1949).

Vader Coenraad is in 1927 samen met zijn ouders Matthias Meijer en Truida Maas vanuit Hellevoetsluis naar Rotterdam verhuisd, waar zij eerst aan de Bree woonden op nummer 35a en later op nummer 59a.

Coenraad en Adriaantje woonden na hun huwelijk achtereenvolgens aan de Molenwei, West Varkenoordseweg en de Dordtstestraatweg en verhuizen in 1959 naar IJsselmonde, waar zij aan de Burgemeester van Slijpelaan 3a gingen wonen, boven Garage Hoogenboom waar Coenraad chef-monteur was.

AM2Annita groeide op in IJsselmonde en vormde al vroeg een zangduo met haar broer René. De 11 jarige Annita was, samen met haar broer René,  in 1965 voor het eerst op TV te zien in het kinderprogramma "Stuif es in". Na vele talentenjachten kreeg het duo Go-Go zoals René en Annita zich noemden een contract voor het maken van 2 singles, genaamd “I'll never stop” en “I am remembering”, maar de doorbraak in Nederland bleef uit. Toen René in 1974 zijn muziekcarrière besloot te beëindigen en voor zijn full-time baan koos, ging Annita solo.AM3

Na een talentenjacht werd Annita door Patricia Paaij (die in de jury zat) gevraagd om samen met Patricia en haar zus Yvonne "achtergrond-werk" te gaan doen. Annita, die toen op de MULO zat, wilde dit wel en zij kreeg toestemming van haar ouders, mits haar schoolwerk er niet onder zou gaan lijden. Door dit achtergrondwerk belandde zij in de muziekscene en zo is haar stem te horen op bijna alle Nederlandse producties uit de jaren '70 (en begin jaren '80).

Op 26 februari 1976 treed Annita in het huwelijk met Ton (Antonius Johannes) de Leeuwe. Op 11 november 1985 wordt dochter Patty geboren en in 1994 zijn Annita en Ton gescheiden. Ton blijft echter haar manager en is dit tot op heden nog steeds.

Een maand na haar huwelijk staat Annita op nummer 1 van de Nederlandse hitparade met het door Hans Vermeulen geschreven nummer “The Alternative Way”. Tijdens haar optreden in AVRO’s TopPop draagt ze haar lichtgroene trouwjurk om er netjes uit te zien. Hierna zullen nog vele successen volgen, maar het succes van haar debuut werd tot op heden niet meer geëvenaard.

In 2001 vierde Annita haar 25 jarige artiestenjubileum. Op 27 april 2001 werd zij geridderd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau, voor haar verdienste in de Nederlandse muziek.

Uiteindelijk vertrekt Annita uit IJsselmonde en vestigt zich in Blaricum, waar zij nu nog woonachtig is.

Kwartierstaat:

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave...

Auteur: M. Verhoef

 

Bekende gezichten
Previous reading
Gerard Cox
Next reading
Leen Valkenier