Coen Moulijn

De mannen van 1970: Coentje
Oorspronkelijk gepubliceerd in Streekarchief Eiland IJsselmonde Kwartaalbericht Voorjaar 2020 (jaargang 35, nummer 1)
Coenraad (Coen) Moulijn werd op 15 februari 1937 geboren als derde kind en nakomertje in het gezin van Pieter Moulijn en Johanna Elisabeth Everse. Zijn oudere zus en broer, Judith (1921) en Anthony (1923) waren al ruim een decennium daarvoor geboren. Coen en zijn zus Judith waren vernoemd naar opa en oma Moulijn en zijn oudere broer Anthony naar opa Everse.
Jeugd

Het gezin van ijzerwerker Piet Moulijn woonde sinds 1927 aan de Bloklandstraat op nummer 19 in Rotterdam-Noord. Het was in Noord dat Coen opgroeide en waar hij, net als alle jongetjes in die tijd, op straat leerde voetballen. Het muurtje waar hij in zijn jeugd eindeloos tegenaan had gevoetbald, was befaamd maar viel in de jaren zeventig ten prooi aan de stadsvernieuwing. In 1990 is elders in de Bloklandstraat een speelplaats voorzien van een (nep) "muur van Coen Moulijn", ontworpen door de kunstenaar Hans Citroen.
Voetbal

De klein van stuk zijnde Coen debuteerde op 17 jarige leeftijd voor het Rotterdamse Xerxes. In de zomer van 1955 kocht stadgenoot Feyenoord de dribbelaar echter voor 28.000 gulden. Destijds een groot bedrag. Met dit bedrag kaapte de stadionclub de speler weg voor de neus van haar rivaal en stadsgenoot Sparta.
De met 9-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen MVV op 18 september 1955 was zijn eerste wedstrijd in het rood-witte tenue. De publiekslieveling trok hiermee tienduizenden mensen naar De Kuip. Want in zijn beginjaren kon Moulijn haast een wedstrijd in zijn eentje beslissen. En voor zijn spectaculaire spel kwam men naar het stadion. Begin jaren zestig informeerde FC Barcelona of Moulijn eventueel te koop was. Hij kreeg zelfs een blanco cheque. Maar Moulijn zag alleen zijn liefde voor Feyenoord en bleef in Rotterdam.

Op 8 mei 1970 won Moulijn met Feyenoord de finale van de Europacup I van het Schotse Celtic. Hiermee was Feyenoord de eerste Nederlandse club die dat bereikte. Enkele maanden later volgde op dit succes het veroveren van de wereldbeker door Estudiantes de la Plata te verslaan. In totaal kwam Moulijn in totaal 17 seizoenen 487 keer uit voor Feyenoord (competitie). Waarmee hij nog steeds de clublijst aanvoert. Moulijn werd met Feyenoord vijfmaal kampioen en zag de Rotterdamse club uitgroeien tot Europese grootmacht. Hij werd hiervoor onderscheiden met een Koninklijke onderscheiding en mocht zich sindsdien Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Moulijn speelde tussen 1957 en 1969 38 interlands voor het Nederlands Elftal, waarin hij viermaal scoorde. Het Feyenoord-icoon was met zijn dribbels een grote plaag voor zijn Belgische tegenstander Eddy Wauters tijdens de het 9-1 gewonnen interland Nederland-Belgie in 1959.
Op 9 juli 1972 speelde Coen Moulijn zijn laatste wedstrijd in het betaalde voetbal en voor Feyenoord.
Na het voetbal
Nog tijdens zijn actieve voetbalcarrière begon hij in 1961 een dames- en herenmodezaak aan de Langenhorst 253 in de net nieuwgebouwde wijk Zuidwijk in Rotterdam. Veel voetballers begonnen destijds tot ver in de jaren 60 een winkeltje. Coen vormde een uitzondering met zijn modezaak, daar waar de meeste van zijn collega’s een sigarenzaak hadden. De slogan “de moderne man slaagt bij Coen Moulijn” werd een veelgehoorde kreet en de Heren- en Damesmode zaak groeide uit tot een begrip op Rotterdam Zuid. Volgens een advertentie uit het Vrije Volk van 1964 had hij tussen de trainingen en wedstrijden ook nog tijd om de Europese modesteden af te struinen op zoek naar de allerlaatste mode voor zijn zaak. Of dat ook klopt, valt te betwijfelen, maar het blijft een mooi verhaal. Hij bestierde de zaak bijna een halve eeuw tot aan zijn dood in 2011.

In oktober 2009 verscheen een biografie over Moulijn. Ook werd er een levensgroot standbeeld gemaakt van de Rotterdamse volksheld. Dit beeld stond eerst op het voorplein voor het Stadion Feyenoord en werd later verplaatst naar een plek binnen de hekken van de Kuip. Tot in zijn laatste jaren bekeek Coen de wedstrijden van Feyenoord in De Kuip vanuit een skybox.
Coen Moulijn werd op nieuwjaarsdag 2011 getroffen door een herseninfarct. Hij overleed drie dagen later op 73-jarige leeftijd aan de gevolgen daarvan. Moulijn had één zoon die hij vernoemde naar de Franse voetbalgrootheid Raymond Kopa. Zijn zoon overleed enkele maanden voor zijn eigen dood.

Na de dood van Coen ging zijn zaak in de opheffingsuitverkoop. Fans, supporters en kennissen riepen grootschalig op om de winkel leeg te kopen zodat de weduwe van Moulijn nog een extraatje zou hebben.
Bronnen:
- Coen Moulijn 1937-2011, door Hugo Borst, Uitgeverij De Buitenspelers, 2009.
- Diverse Internetbronnen
- Krantenarchief Delpher
Kwartierstaat:

Auteur: Marcel Verhoef