Corry van Gorp

Een inwoner van IJsselmonde

Oorspronkelijk gepubliceerd in Streekarchief Eiland IJsselmonde Kwartaalbericht Voorjaar 2017 (jaargang 32, nummer 1)

Corrie van Gorp werd als Cornelia Elizabeth van Gorp op 30 juni 1942 in Rotterdam geboren. Haar vader Piet van Gorp was lid van het bekende muziektrio “The Three Jackson’s” .

Piet van Gorp

Hij begon in de jaren dertig met accordeonspelen. Toen Piet Koopmans (die ook accordeon bespeelde) en hij in 1933 zwagers werden, besloten ze om samen te gaan spelen. In 1940 richtten zij samen met Harry van der Velde het accordeontrio The Three Jacksons op. Piet van Gorp overleed in 2008 op 92-jarige leeftijd.

Muzikaliteit en theater werden er dus al met de paplepel ingegoten in het gezin. Vader Piet was altijd op tournee met oom Piet en Harry van de Velde. Muziek had een prominente plaats in het gezin.

Corrie heeft elf jaar gedanst, zowel in het theater (Het Nationale Ballet) als voor de televisie. In 1969 doet zij auditie voor Wim Sonnevelds musical "De kleine parade", waarna zij  drie jaar bij Sonneveld bleef.

In 1975 speelde Van Gorp een van de hoofdrollen in de musical “Een kannibaal als jij en ik” van Freek de Jonge en Bram Vermeulen. Hetzelfde jaar was zij voor het eerst te zien in een revue van André van Duin.

Samen met Frans van Dusschoten vormden zij jarenlang een populair revuegezelschap waar zij echt furore maakte, vooral als zij samen met André van Duin het toneel betrad als hun meest bekende typetjes, meneer en mevrouw De Bok.

Corrie werkte sinds 1974 samen met André van Duin en Frans van Dusschoten, slechts door één musicalseizoen onderbroken. Zij stond in de

André van Duin Revues in het theater en werkte mee aan zijn televisieshows.

Hiernaast maakte zij vanaf 1978 jaarlijks een show voor de TROS televisie en werkte zij mee aan het nasynchroniseren van tekenfilms. Zij maakte in 1978 haar eerste langspeelplaat met teksten van Tol Hansse en muziek van Clous van Mechelen.

De samenwerking met André van Duin bezorgde haar ook een aantal carnaval hits en filmrollen. Haar grootste succesnummers waren carnavalskrakers zoals "Jodelahiti jodelahita", "Me soezafoon", "Zo slank zijn als je dochter (1977)", "Alie van de Wegenwacht (1980)" en "Oh Karel", en daarbuiten "We gaan naar voetbal", "Niet te veel", etc.

Tol Hansse en Clous van Mechelen maakten de elpee Corrie van Gorp (1978) voor haar, met daarop onder andere de single “Een Hollandse Boerenmeid”.

Haar (geplande) laatste optreden verzorgde zij op 24 september 2007 in Exloo, samen met Van Duin, Lee Towers en Ron Brandsteder en begeleid door onder anderen Bert Brandsma op bassaxofoon.

Nadat Van Gorp zich uit het theater had teruggetrokken, woonde zij jarenlang in het buitenland. Ook heeft zij in de jaren 80 in Noordwijk gewoond. Later is zij in Rotterdam gaan wonen.

In 2009 was Van Gorp weer te zien op televisie als mevrouw De Bok, in de wekelijkse Dik Voormekaar Show van André van Duin en Ferry de Groot. In september 2009 opende ze (samen met Van Duin, als meneer en mevrouw De Bok) de jaarlijkse Draaiorgeldag in Amsterdam. Ook in het op 30 december 2009 uitgezonden programma ter ere van de 80ste verjaardag van Mies Bouwman trad zij samen met André van Duin op als meneer en mevrouw De Bok.

In december 2015 werd Corrie van Gorp getroffen door een beroerte en sindsdien leefde zij een teruggetrokken bestaan in IJsselmonde waar zij op 22 november 2020 overleed.

Zie hier beelden van haar uitvaart.

Kwartierstaat:

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave...

Auteurs: Roelof Vennik en Marcel Verhoef

Bekende gezichten
Previous reading
Het Streekarchief op de dag van de Middeleeuwen
Next reading
Lezing 600 jaar Pelgrimvaderskerk