De Burgemeesters (na de annexatie door Rotterdam)
IJsselmonde werd Rotterdam
Op 1 augustus 1941 werd de gemeente IJsselmonde geannexeerd door de gemeente Rotterdam en hield deze als zelfstandige gemeente op te bestaan. Dat betekende dat vanaf dat moment de burgemeester van Rotterdam ook die van IJsselmonde was.
Op 14 mei 1940 van 13.27 uur tot ongeveer 13.40 uur werd de stad Rotterdam gebombardeerd door de Duitsers om het verzet van de mariniers bij de Maasbruggen te breken en capitulatie van de Nederlandse troepen te forceren. Het bombardement van nog geen kwartier vernietigde bijna de gehele historische binnenstad van Rotterdam, mede door de branden die erna ontstonden. Er kwamen 711 mensen om en ongeveer 80.000 inwoners werden dakloos.
Rotterdam moest dus naarstig op zoek naar ruimte om woningen te bouwen. De binnenstad lag in puin en het wederom bouwrijp maken zou vele jaren gaan duren. Uiteindelijk werden oude annexatieplannen weer uit de la gehaald en dit maal met hulp van de Duitse bezetters werd er besloten om na Delfshaven (1886), Charlois en Kralingen (1895), Hoek van Holland (1914) en Hoogvliet en Pernis (1934), en daarvoor al vele ambachten en heerlijkheden, de gemeenten IJsselmonde, Overschie, Schiebroek en Hillegersberg in 1941 bij Rotterdam te voegen. In 2010 kon Rozenburg ook niet meer aan de annexatiedrift van het grote Rotterdam ontkomen.
De annexatie van 1 augustus 1941 werd gevolgd door een golf van onteigeningen, waarin vele boeren van IJsselmonde hun land verloren ten bate van de bouw van de vele benodigde woningen.
Het gemeentewapen van Rotterdam
Op afbeeldingen uit de 16e en 17e eeuw zien we het gemeentewapen van Rotterdam nog in de kleuren wit-rood-wit en rood-wit-rood, in plaats van de nu zo bekende Rotterdamse kleuren groen-wit-groen. In de 16e eeuw stelde de Duitser Joachim von Windhag zijn wapenboek "Wappen der Erzpatriarche, Kardinäle, Erzbischöfe, Bischöfe, Fürstäbte, Äbte, Pröpste, Orden, Kreuzritter, Äbtissinnen und Frauenklöster in Europa" samen, waarschijnlijk is dit een van de oudste kleurenafbeeldingen van het wapen van Rotterdam. De afbeelding rechts komt uit het Wapen- en Vlaggenboek samengesteld door Gerrit Hesman (1708) en onderdeel van de collectie van het Historisch Centrum Leeuwarden.
Tijdens de Franse overheersing, stelt Keizer Napoleon op 20 juni 1811 het nieuwe gemeentewapen vast. Naast de kleuren groen-zilver1)-groen, zien we ook een rode band met drie gouden bijen op het wapen. We kunnen dus eigenlijk stellen dat we, naast achternamen, de burgerlijke stand, het kadaster en tal van andere zaken, die wij nu heel normaal vinden, ook de Rotterdamse kleuren groen-wit-groen aan de Franse keizer Napoleon Bonaparte te danken hebben.
Als op 24 juli 1816 het gemeentewapen van Rotterdam officieel wordt vastgesteld door Koning Willem I, dan is de rode band met de drie gouden bijen verdwenen en is het:
"Coupé, het eerste gevierendeeld, het eerste en vierde van goud, beladen met een staande leeuw van sabel. Het tweede en derde van goud, beladen met een staande leeuw van keel. Het tweede van sinople, beladen met een balk van zilver. Het schild gedekt met eene kroon met vijf fleurons, alles van goud, en vastgehouden door twee leeuwen in hunne natuurlijke kleur."
Op 19 januari 1948 vond de laatste aanpassing van het gemeentewapen plaats, de toevoeging van een wapenspreuk "Sterker door strijd", in letters van sabel op een wit lint.
Hieronder vindt u een overzicht van de burgemeesters van de gemeente Rotterdam vanaf het moment dat de gemeente IJsselmonde in 1941 werd geannexeerd door Rotterdam.
1941
A.B. (Arie) de Zeeuw (waarnemend)
1941
1945
Ir. F.E. (Frederik Ernst) Müller
1952
1965
Mr. G.E. (Gerard) van Walsum
1965
1974
W. (Wim) Thomassen
1974
1981
A.A. (André) van der Louw
1982
1999
Dr. A. (Bram) Peper
1999
2008
Mr. I.W. (Ivo) Opstelten
2009
heden
Ing. A. (Ahmed) Aboutaleb
Noten:
- Wit is de heraldische kleur zilver.