Een route door de IJsselmondse geschiedenis
IJsselmonde is een prachtig groen gebied waar het goed wandelen en fietsen is. Niet voor niets wordt er steeds meer geïnvesteerd in goede fiets- en wandelpaden. Wat echter niet iedereen weet is dat IJsselmonde ook een zeer rijke geschiedenis heeft. Al ver voordat men ooit van Rotta (Rotterdam) gehoord had had het Islamundi een grote bedrijvigheid. Sinds haar ontstaan aan de mond van de IJssel is er veel gebeurd in dit gebied en lang niet alles is bewaard gebleven. Wist u dat IJsselmonde een kasteel had, dat ooit door de eigenaar zelf gesloopt is omdat hij ruzie met het gemeentebestuur van de (toen nog) gemeente) IJsselmonde had? Weet u waar de zalmvisserij zich concentreerde of dat het havenspoorpad ooit daadwerkelijk een spoorlijn was? Weet u wat er verkocht werd op de Bovenstraat aan de scheepsvrouwen? (en wat ze ’s nachts uitspookten?) De Historische Route IJsselmonde leidt fietsers en wandelaars langs prachtige groene paden langs de geschiedenis van dit bijzondere stukje Rotterdam.
Wat hebben we gedaan?
Stichting Streekarchief Eiland IJsselmonde is met een andere blik de geschiedenis van ons gebied ingedoken. We hebben fotomateriaal, feiten, weetjes en sterke verhalen verzameld, die een plek hebben gekregen in een kort filmpje over de verschillende plekken. Op de locatie zelf staat een informatiebord waar met historisch materiaal de oude situatie in beeld is gebracht. Door wat beperkende regels, staan enkele borden net even iets anders, maar dat mag de pret niet drukken.
Op sommige plaatsen kun je door het informatiebord heen zien hoe het er vroeger uitgezien moet hebben, doordat de oude foto over de werkelijkheid heen schuift. Via een QR code kan op elke plek een kort informatiefilmpje worden gestart. Deze filmpjes krijgen een plek op de website van het Streekarchief . Onder dit filmpje vindt u ook een uitgebreide beschrijving van de geschiedenis van de plek waar u staat.
Locaties van de informatieborden:
2. De Zuider Kerkedijk
Waar om de hoek de eerste echte gewapende bankoverval plaatsvond en heel IJsselmonde op de Thialf leerde schaatsen...
Lees meer3. Oudste sporen van bewoning op IJsselmonde
Onder de tramremise van de RET woonde ooit de eerste bewoners van IJsselmonde...
Lees meer8. Het Sint Claraziekenhuis
Hoe een enkele villa uitgroeide tot een heel complex en uitgroeide van St. Clara tot het Maasstad...
Lees meer9. Het Zomerland
Het hoogste punt van IJsselmonde hield tijdens de Watersnood van 1953 veel van de IJsselmondse voeten droog...
Lees meer10. De Klimmende Bever
Wijkraads- en deelgemeentekantoor, trouwlocatie, bibliotheek, theater, bioscoop en creatief centrum van IJsselmonde...
Lees meerDe route:
De historische route loopt rond van en naar treinstation Lombardijen. De totale route is ongeveer 2o kilometer en kan in een dag gelopen of in 2 uurtjes gefietst worden. Omdat het een "rondje" is, kan er op elk punt "ingestapt" worden en vanaf dat punt de route worden afgelegd. Zo hebben we ingebouwd dat bijvoorbeeld belangstellenden uit een andere hoek van het gebied niet eerst naar Station Lombardijen hoeven af te reizen om de route te starten.
In de route zijn diverse lokale horeca gelegenheden opgenomen. Denk aan de Buitenplaats op Eiland van Brienenoord, de brasserie in het Podium Islemunda, Café Zeezicht bij Keizerswaard, Café de Pint op de Hordijk en natuurlijk het oudste nog in bedrijf zijnde café van Rotterdam, De Gouden Leeuw, op het IJsselmondse Hoofd. U kunt daar een stop maken voor een lunch of pauze voor een drankje en een hapje.
De stops bij de informatieborden geven een leuke afwisseling aan de route. Hierdoor is het ook voor families een geschikt uitje. De prachtige natuur van het Eiland van Brienenoord, de diverse parken in ons gebied en natuurlijk de historische dijkenlinten waar u overheen wordt geleid, maken het tot een zeer groene en aantrekkelijke stadsroute voor zowel IJsselmondenaren, overige Rotterdammers en bezoekers van buiten de stad. De borden zijn duurzaam en kunnen zeker 10 jaar onderhoudsvrij blijven staan. De achterliggende website met informatiefilmpjes is belegd bij het Streekarchief en kan wanneer dit gewenst is, bijgewerkt worden of gemoderniseerd worden. De route zal deels overlappen en aansluiten bij de knooppuntenroutes en het ‘rondje stadionpark’.
Reacties:
Heeft u tips, op- of aanmerkingen over de historische fiets- en wandelroute of wilt u een reactie of compliment achterlaten? Laat het ons weten via het reactieformulier hiernaast!