De Nieuwsbrief Najaar 2023 is uit!

Het nieuwe Kwartaalbericht, de nieuwsbrief van het Streekarchief, is weer uit. De editie Najaar 2023 valt binnenkort weer op de mat.

In deze editie een verscheidenheid aan verhalen en wij zijn blij dat verschillende auteurs weer de moeite hebben genomen om een boeiende bijdrage te leveren.

Deze keer een artikel over een “bekende” Rotterdammer, wat voortkwam uit een onderzoek naar de geschiedenis van drugs in Rotterdam. Verder kunt u genieten van een leuk artikel over de wonderlijke (en voor velen onbekende) historie van de elektrische auto, uiteraard mét een connectie met IJsselmonde. In het volgende artikel leggen we uit hoe dat nu eigenlijk zit met die huisnummeringen en percelen in IJsselmonde, gevolgd door een kijkje in de keuken bij het 19e en 20e-eeuwse opsporing verzocht toen er nog geen internet en TV was. Verder een mooi verhaal uit de familie Den Hartog. Over hoe niet alles is wat het lijkt in de genealogie!  Om te besluiten met verklaringen uit het archief van Schout en Schepenen te Oost-IJsselmonde: een leuk inkijkje in het reilen en zeilen van de bewoners in het dorp IJsselmonde, hoe zij elkaar af en toe het leven zuur konden maken.

Inhoudsopgave:

3           Van de bestuurstafel

4           Een elektrische auto voor de ambachtsheer van IJsselmonde door Marcel Verhoef

7           Huisnummering in IJsselmonde door Jan Bosselaar

10         Adriaan Hendrik Sirks, commissaris te Rotterdam door Marcel Verhoef & Roelof Vennik

16         Opsporing verzocht in de 19e eeuw door Marcel Verhoef

18         Is het wat het lijkt? door Peter den Hartog

22         Een akte uit inventarisnummer 181, deel 1 door Jan Bosselaar

24         Colofon

 

Nieuws
Previous reading
Stroomstoring
Next reading
Streekarchief gesloten op 6 oktober