De Nieuwsbrief Winter 2023 komt er weer aan!

Het nieuwe Kwartaalbericht, de nieuwsbrief van het Streekarchief, is naar de drukker. De editie Winter 2023 valt volgende week weer op de mat.

In deze Editie besteden we aandacht aan het 150-jarig bestaan van de Holland America Line (HAL).

Ooit begonnen in 1871 als “Plate, Reuchlin & Co”, de vennootschap welke in 18 april 1873 de beurs op ging. Het bedrijf heette in de volksmond al langer de Holland-Amerika Lijn, maar met de beursgang werd de naam officieel de “Nederlandsch-Amerikaanse Stoomvaart-Maatschappij” (NASM). Deze datum wordt aangehouden als stichtingsdatum van de HAL.

Omdat in het spraakgebruik de naam 'Holland-Amerika Lijn' (HAL) gebruikelijk was geworden, voegde de NASM deze naam op 15 juni 1896 aan haar statutaire naam toe, zodat de vennootschap sindsdien officieel “NV Nederlandsch-Amerikaanse Stoomvaart-Maatschappij 'Holland-Amerika Lijn'“ heette, kortweg HAL. In 1973 werd de naam ingekort tot “Holland Amerika Lijn NV”, vanaf dat moment zonder streepje tussen Holland en Amerika. Vanaf 1971 was de zetel van het passagiersbedrijf al New York geworden en in 1978 verhuisde het hoofdkantoor van de maatschappij eveneens naar Amerika. Vanaf 1984 kreeg de afkorting HAL een engelstalige invulling: Holland America Line (Inc.). In 2007 keerde het hoofdkantoor van de HAL weer terug naar Rotterdam. 

Als bekend gezicht besteden we aandacht Jhr. Johan George Reuchlin, zoon van één van de oprichters van de HAL, Jhr. Otto Reuchlin. George volgde zijn vader op in het scheepvaartbedrijf terwijl zijn oudere broer Maarten de wijnhandel van de Reuchlin's in Rotterdam ging bestieren. George kwam noodlottig aan zijn einde bij de ramp met de Titanic, hij was één van de 1504 dodelijke slachtoffers bij de ramp met de Titanic in de nacht van 14 op 15 april 1912.

Tenslotte vindt u nog een verhaal van Jan Bosselaar uit het inventarisnummer 181 van de IJsselmondse archieven, deze maal over de molenaar Jan van der Willigh, die kennelijk een scheve schaats voer.

Deze editie wordt afgesloten met een (niet uitputtend) overzicht van wat het Streekarchief allemaal heeft gedaan in 2023 en een overzicht van de bibliotheek-aanwinsten.

Inhoudsopgave:

3           Van de bestuurstafel

4           150 jaar Holland Amerika Lijn door Marcel Verhoef

10         Een Rotterdammer ten onder met de Titanic door Marcel Verhoef

18         Een akte uit inventarisnummer 181, deel 2 door Jan Bosselaar

22         Wat heeft het Streekarchief dit jaar gedaan? door het bestuur

23         Aanwinsten bibliotheek

24         Colofon

 

Nieuws
Previous reading
Nieuwe serie Verborgen Verleden!
Next reading
Foto-expositie Streekarchief in de Bibliotheek IJsselmonde