De Sint Jacobskerk te Vlissingen

Soms is het handig om het nuttige met het aangename te combineren. Dat was de gedachte van onze penningmeester tijdens zijn bezoek aan de stad Vlissingen. Deze thuisstad van Michiel Adriaenszoon de Ruijter en met name de Sint Jacobskerk aan de Oude Markt daar, heeft een niet heel bekende en verwachte connectie met IJsselmonde. Eén van de Ambachtsheren van Oost-IJsselmonde en eigenaar/bewoner van het Kasteel was namelijk Adriaen (Adriaenszoon) Lampsins, telg uit het roemrijke Zeeuwse geslacht Lampsins, waarvan tal van sporen zijn terug te vinden in de Sint Jacobskerk en in de stad Vlissingen.
Het onderzoek naar Adriaen Lampsins en zijn familie is eigenlijk begonnen in een andere kerk, onze eigen Adriaen Janszkerk in IJsselmonde. In deze kerk bevindt zich een gebrandschilderd raam met daarop alle (familie)wapens van de ambachtsheren van (Oost) IJsselmonde. Hierin bevindt zich ook het (oorspronkelijke) wapen van de familie Lampsins.
In de Sint Jacobskerk in Vlissingen bevindt zich eveneens een (beroemd) gebrandschilderd raam. het zogenaamde "De Ruyterraam". Dit raam vereert "Bestevaer" Michiel de Ruijter, die is begonnen als lijndraaier op de lijnbaan van de gebroeders Adriaen en Cornelis Lampsins in Vlissingen. Het handelshuis Lampsins en De Ruijter bleven gedurende lange tijd met elkaar verbonden. De Ruijter ging op kaper- en handelsvaart op schepen van Lampsins. Ook op het persoonlijk vlak bleven de families elkaar na, Cornelia (Neeltje), een dochter van Michiel de Ruijter trouwde met een telg uit de familie Lampsins, Johan de Witte, één der eerste bevelhebbers van een compagnie mariniers en deelnemer aan de tocht naar Chatham. Het (latere) familiewapen van Lampsins is dan ook op dit raam te vinden.
Verder bevindt zich het familiegraf van de familie Lampsins in deze kerk, en hangen er verschillende rouwborden van de familie, die op wonderbare wijze gespaard zijn gebleven tijdens de grote brand van 1911, waarbij de kerk in zijn geheel afbrandde. De rouwborden waren op dat moment in restauratie en niet aanwezig in de kerk. Daardoor werden dit enkele van de weinige borden die de brand hebben overleefd.
Aan de Nieuwendijk aan de huidige jachthaven (en vroegere vissershaven) van Vlissingen ligt het Lampsinshuis. Cornelis Lampsins liet dit "stadspaleis" in 1641 bouwen en was daar woonachtig evenals vele van zijn nazaten. tegenwoordig is het Vlissingse stadsmuseum, "Het MuZEEum" er gevestigd.
Al met al leverde het bezoek weer nuttige aanvullingen op in het Ambachtsherenonderzoek, en met name in het onderzoek naar de familie Lampsins. Een nuttige en aangename dag dus!