Digitaal testament, hulpmiddel voor nabestaanden

Van de interessegroep genealogie van HCC! ontvingen wij het onderstaande persbericht. Hoewel niet direct gerelateerd aan genealogie, vonden wij het wel een goed idee en willen we het graag met u delen...

Veel nabestaanden hebben problemen met het stopzetten van digitale accounts, abonnementen en social media van een overledene. Een nagenoeg onmogelijk opgave, tenzij er toegang is tot een overzicht met wachtwoorden en inlogcodes. Een digitaal testament biedt nabestaanden de mogelijkheid online zaken netjes af te ronden. HCC!genealogie ontwikkelde hiertoe een Social Media Testament en stelt die gratis ter beschikking. 

Vaak realiseren nabestaanden zich pas na het overlijden van een dierbare dat er nóg een erfenis is die afgehandeld moet worden; de digitale erfenis. Social media, e-mail- en twitter accounts, diverse Apps, maar ook de zogeheten MIJNsites e.d. moeten worden opgezegd. HCC!seniorenacademie pleit zelfs voor een ‘Handboek voor Achterblijvers’ en een handboek van je huis waarin staat hoe men zaken zoals alarm, telefoon, internet, Wifi etc.-aan en uit moet zetten.
Websites als accountkiller en backgroundchecks helpen ook en beschikken Microsoft en Google over instructies hoe een account te verwijderen. Facebook gaat nog verder. Zij biedt de mogelijkheid tot een herdenkingspagina aan.

Het Sociaal Media Testament kan veel pijnlijke situaties en ergernis voorkomen, waarbij overigens het wachtwoord van de computer niet mag worden vergeten. HCC!genealogie ontwierp hiervoor een formulier met daarop de meest gebruikte social media toepassingen en met ruimte voor anderen toepassingen of programma’s. Hierop kunnen inlogcodes, wachtwoorden, etc. overzichtelijk worden vastgelegd. Dit digitale testament is hieronder gratis te downloaden van onze website, maar ook vanaf de website van HCC!Genealogie waar ze in de map ‘Downloads’ en daarna ‘persberichten’ klaar staan. (https://genealogie.hcc.nl/downloads/persberichten.html)

Er bestaan inmiddels digitale kluisjes voor pc, tablet of smart phone, zoals LastPass, Wallet en LockBox waar al die inloggegevens en wachtwoorden -uiteraard achter een wachtwoord- kunnen worden opgeslagen. Maar dan moet je als nabestaande wel weer over dat wachtwoord kunnen beschikken anders blijft de kluis ook voor hen gesloten.
Notarissen bieden Digizeker aan, een ‘digitale kluis’ op hun kantoor. Daarin worden –net als met een App- alle accounts en de bijbehorende inlogcodes bewaard en na overlijden krijgen de nabestaanden de inlogcode van deze kluis zodat zij accounts makkelijk kunnen beëindigen. Deze digitale kluis wordt gecombineerd met een notariële akte en geregistreerd in het Centraal Testamentenregister. In overleg met de notaris bepaalt uzelf wie na uw overlijden het beheer over de digitale kluis krijgt. Zowel de mogelijkheid bij de notaris als de diverse partijen die op dit terrein digitaal actief zijn –zoals Ziggur- berekenen voor deze diensten kosten door.

Interessegroep Genealogie
De Interessegroep Genealogie van HCC is sinds 1986 een levendige groep die adviseert over bijvoorbeeld genealogische softwarepakketten en de mogelijkheden van internet op dit gebied. De groep biedt een omvangrijk netwerk om kennis en ervaringen uit te wisselen en geeft presentaties en cursussen door heel het land. Nu is het een grote groep mensen die elkaar steunen en stimuleren in hun onderzoek. Daarnaast exploiteert zij een website www.genealogie.hcc.nl

Bron: Persbericht HCC!Genealogie van 31 oktober 2017

    

Nieuws
Previous reading
Onderzoeksnieuwtjes voor Nederlands-Indië
Next reading
Gedeelte Sagenbuurt in Oud-IJsselmonde wordt gesloopt