Emigratie naar Amerika (Ellis Island)

Voor genealogen met familiebanden in en naar Amerika is de website van Ellis Island een onmisbare bron. De collectie van Ellis Island brengt de miljoenen immigranten in kaart die tussen 1820 en 1957 in New York aankwamen. Ellis Island was operationeel van 1892-1957 en hield toezicht op meer dan 12 miljoen immigranten die de Verenigde Staten binnenkwamen gedurende deze periode.

De collectie van Ellis Island dient als een essentiële hulpbron voor mensen die onderzoek doen naar de persoonlijke immigratiegeschiedenis van hun eigen familie en voor degenen die graag meer inzicht willen krijgen in de immigratie naar de VS gedurende deze 138-jarige periode.

De records omvatten de naam, leeftijd, geslacht, beroep, datums, bestemming, fysieke beschrijvingen en informatie met betrekking tot de plaats van herkomst, b.v. geboorteland, burgerschapsstatus, ras, nationaliteit, geboorteplaats of adressen van familieleden en vrienden. Afhankelijk van het jaar kan aanvullende informatie worden opgenomen. Alle namen zijn doorzoekbaar en de rijen, pagina’s en afbeeldingen zijn gescand en getagd, waardoor aanvullende informatie wordt verstrekt. Records in deze collectie zijn afkomstig uit microfilmbestanden van het National Archives (NARA) en bevat ook bemanningslijsten, aangehouden illegale vreemdelingen, burgerlijsten in de VS en lijsten met illegale vreemdelingen die worden vastgehouden voor speciaal onderzoek.

Interessant is dat veel gedetineerden op Ellis Island vrouwen waren die alleen reisden zonder een mannelijk familielid. Vrouwen werden op dat moment niet toegelaten tot het land, totdat ze werden verklaard door een echtgenoot of een mannelijk familielid. Als het mannelijk familielid de vrouw niet ‘persoonlijk’ beweerde, werd een telegram naar het toekomstige familielid gestuurd. Pas nadat een reactie was teruggestuurd, waren vrouwen vrij om te vertrekken naar hun eindbestemming. De “Oorzaak van Detentie” in deze gevallen luidt meestal “om te werpen [en],” of om vader, moeder, zuster, broer, zwager (b-i-l), oom, enz.
“De detentiezaal in New York, Ellis Island” The New York Public Library Digital Collections, 1898-1902.

Voorbeeld van een "passengerlist"

 

Zie ook de blog op MyHeritage en het Ellis Island Familycentre.

Nieuws
Previous reading
Genealogie Hilversum e.o.
Next reading
Zoekakten (alweer) gestopt