Fototentoonstelling Insula Mundi in de Bibliotheek IJsselmonde

Vanaf donderdag 7 september kunt u genieten van een nieuwe foto-expositie van Insula Mundi in de bibliotheek IJsselmonde.

Ruim de helft van deze expositie gaat over de wijken Sportdorp en Tuindorp De Kreek. Nooit eerder is dit onderwerp van een van hun exposities geweest maar (en dat is te merken) er wordt nu al naar uitgekeken.

Wanneer het woord Tuindorp valt wordt vaak aan Tuindorp Vreewijk gedacht. Maar het gaat hier over IJsselmonde en toen het wijkje Tuindorp (Hingmanstraat, Hardenbroekstraat en de van Lieshoutstraat) in 1918 werd gebouwd was IJsselmonde net als Rotterdam een zelfstandige gemeente met gemeenteraad, burgemeester, enz. De annexatie van IJsselmonde in 1941 heeft hierop geen vat gehad. Tuindorp bleef Tuindorp.

Tot in de jaren 50 lag er ook nog eens een dijk, de Buitendijk, omheen die bijna geheel (waarom eigenlijk?) is afgegraven. En langs de Kreek stonden 5 molens (tegenwoordig zou erover geklaagd worden...) om al dat water uit die omliggende polders af te voeren. Kortom, we kunnen wat laten zien.

Sportdorp werd rond 1942 opgeleverd en er kwamen veel mensen te wonen die door het (vergeten) bombardement op Rotterdam-West dakloos waren geworden en (vanwege het schippers-internaat) binnenschippers.

De andere onderwerpen op deze expositie zijn:

  • De chocoladefabriek van Weber die lange tijd aan de Beverwaardseweg was gevestigd. Het is weliswaar een kleine expositie, maar wel één om je vingers bij af te likken!
  • Een tweede deel van de expositie “Werk in uitvoering” waarin ook aandacht is voor het heden. Het heden komt ook aan bod bij de andere onderwerpen van deze expositie.

Op donderdag 14 september, aanvang 13:30u, is een inloopmiddag gepland tot ca. 15:30u. De mensen van Insulla Mundi zijn dan (in ruimte Het Ei) aanwezig met beeld- en geluidsapparatuur o.a. om meer achtergrond rond de tentoonstelling te laten zien en (vooral) kennis te maken met de bezoekers. Zij hopen u te zien tijdens deze middag of op de expositie!

De medewerkers van Insula Mundi,
Arnold, Henk, Piet, Ina, Theo, Tonny, Arie

Nieuws
Previous reading
Streekarchief gesloten op 6 oktober
Next reading
Streekarchief in het nieuws – Dwars door Rijnmond