Geneanet en Ancestry gaan samen!

Ancestry, 's werelds grootste genealogische onderneming, maakte vandaag bekend dat er een overeenkomst is bereikt over de overname van Geneanet. Deze bekendmaking betekent een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van Geneanet. Dit bericht heeft als doel om een en ander uit te leggen rondom dit belangrijke nieuws.

Wat is Ancestry ?

Ancestry is een in Amerika gevestigde onderneming die online diensten aanbiedt gelijk aan die van Geneanet : publicatie van uw stamboom, zoeken in vele collecties, en het aanbieden van een genealogische DNA-dienst.

Ancestry publiceert meer dan 120 miljoen stambomen die ruim16 miljard personen bevatten. Ancestry heeft ook s’werelds grootste genealogische DNA-database met meer dan 20 miljoen profielen.

Ancestry is ook bekend vanwege de grote rijkdom aan collecties die zij aanbiedt. Deze bestaan uit meer dan 30 miljard akten uit 80 landen, en worden continu uitgebreid via een groot investeringsprogramma.

Ancestry heeft meer dan 1400 werknemers in Lehi, Utah, San Francisco, Dublin, Londen, Munchen, Berlijn, Toronto en Sydney.

Ancestry houdt zorgvuldig rekening met de wetten in de landen waarbinnen zij actief is.

Het mag vermeld worden dat de websites van Ancestry en Geneanet in het zelfde jaar werden gelanceerd, namelijk in 1996 !

Waarom gaat Geneanet samen met Ancestry ?

In de afgelopen maanden hebben wij u op de hoogte gehouden van onze plannen om te fuseren met Filae. Zoals wij vertelden in een eerdere blog, bleek deze fusie niet mogelijk, en Filae werd overgenomen door MyHeritage.

De combinatie van Filae’s databases en kennis samen met MyHeritage’s personele, technische en financiële bronnen, maken het een zeer grote concurrent voor Geneanet.

Hierdoor riskeert Geneanet een groot deel van haar gebruikers te verliezen, en daardoor niet meer in staat te zijn om te kunnen blijven investeren in haar diensten en nieuwe opties.

Om deze toenemende concurrentie het hoofd te kunnen bieden, waren verschillende strategiën beschikbaar.

Wij hadden fondsen kunnen zoeken om zwaar te investeren in het aankopen van data en in reclamecampagnes. Maar het feit blijft bestaan dat data-aankopen, zoals Filae deed, jaren in beslag neemt. Een ander risico bij het proberen om MyHeritage en Filae na te apen, zou kunnen zijn dat Geneanet haar ziel en haar originele model zou kunnen verliezen.

Wij preferen daarom om te kunnen vertrouwen op een sterke partner, en Ancestry is daarvoor de beste partner voor onze toekomstige ontwikkelingen. Het biedt ons de mogelijkheid om sterker te worden door haar inhoud en bronnen, terwijl wij onze unieke model kunnen behouden.

Wij hebben 20 jaar lang samengewerkt en informatie uitgewisseld met de diverse genealogische spelers in de wereld. Wij hebben altijd de uitwisselingen met de teams van Ancestry gewaardeerd, die duidelijk begrepen wat Geneanet sterk maakte : haar originele model en haar gemeenschap van genealogen. Ancestry wil, en is toegewijd om onze uniekheid te behouden. Zij zijn zich er goed van bewust dat een gemeenschap breekbaar is en dat lidmaatschap is gebaseerd op vertrouwen.

Wat verandert er niet ?

Geneanet blijft Geneanet met alles waaraan u gewend bent.

Geneanet blijft een afzonderlijke website binnen Ancestry.

Concreet betekent dit dat u alle diensten van de ‘geneanet.org’-site kunt blijven gebruiken, welke zullen blijven ondersteund en ontwikkeld door het zelfde in Parijs gevestigde Geneanetteam.

Uw stambomen blijven uw eigendom en blijven gepubliceerd worden door Geneanet. Het Geneanetteam blijft uw contactpunt.

Ons model verandert niet. Het zal gebaseerd blijven op een ‘informatie delend, gezamenlijk en freemium’-model. Het principe is nog steeds hetzelfde : alles wat gedeeld wordt door onze gebruikers, is gratis toegankelijk. Wij blijven onze gratis en Premiumdiensten leveren en ontwikkelen, gefinancierd door ons Premiumaanbod.

Wat verandert er ?

Geneanetgebruikers zullen profiteren van toegang tot vele aanvullende databases, als onderdeel van hun Premiumlidmaatschap. Zo hebben wij bijvoorbeeld de totale burgerlijke registers van Parijs, die werden geïndexeerd door Ancestry, toegevoegd, welke meer dan 11 miljoen akten bevat. Andere collecties komen binnenkort beschikbaar.

Zoals uw openbaare personen worden geïndexeerd binnen de zoekfuncties van Geneanet, zullen zij ook worden geïndexeerd door de zoekfuncties van Ancestry met een link naar de databases van Geneanet om de stambomen in te kunnen zien.

De gebruikersvoorwaarden blijven die van de Geneanet website. Zij zullen echter worden aangepast om de veiligheid van uw data te versterken binnen de nieuwe situatie. Wij zullen binnen enige tijd deze aanpassingen verder uiteenzetten.

Concluderend

Dit is een belangrijke stap voor Geneanet. Dit besluit lijkt ons de beste manier om de voortgang te verzekeren van wat wij allen in de afgelopen bijna 25 jaar hebben opgebouwd binnen Geneanet.

Deze fusie staat ons toe om te focussen op dat wat we goed kunnen en op dat wat u zo waardeert van Geneanet. Ons doel doel blijft het dienen van onze gebruikers, of het nu gaat om gratis of Premiumgebruikers, door de geest van onderlinge hulp en delen, hetgeen onze gemeenschap karakteriseerd en haar kracht is, verder uit werken.


Aanvulling

Onze aankondiging zal zeker vele reacties en vragen opleveren. Hier enige vragen die wel gesteld zullen gaan worden :

Zal de prijs van Geneanet Premium veranderen ? Zal een Ancestry-abonnement ook Geneanet bevatten?

Zoals bovenstaand vermeld, zal Geneanet doorgaan als voorheen. Wat zal veranderen is de beschikbaarheid zonder bijkomende kosten van belangrijke Franse databases van Ancestry, beginnend met de Parijse geboorte/huwelijks/overlijdens akten (11 miljoen akten). Wij hopen in de toekomst ook andere, niet Franse, databases toe te kunnen voegen. De procedure voor inzage is nu nog wat complex, maar er wordt aan gewerkt om dat in de toekomst eenvoudiger te maken.

Het is echter niet mogelijk om alle 30 miljard akten op Ancestry in te zien via onze jaarlijks € 50 kostende Premium. Momenteel is een aparte inschrijving bij Ancestry noodzakelijk om alle akten op Ancestry in te kunnen zien. We verwachten hiervoor in de toekomst een bundel aan te kunnen bieden.

Hoe zit het met het eigenaarschap van de documenten die ik heb geïmporteerd op Geneanet ?

Net zoals uw stamboom op Geneanet, blijven ook akten, indexen, en documenten die heeft geïmporteerd op Geneanet uw eigendom, en blijven zij gratits beschikbaar voor andere genealogen. De gebruikersvoorwaardn van Geneanet zijn hierop van toepassing, niet die van Ancestry.

Zoals wij hierboven al schreven, blijft ons informatie delend, gezamelijke, en freemium model onveranderd. Ancestry begrijpt de doelstelling van Geneanet: onze gemeenschap en gedachte van onderlinge hulp en informatie delen.

Wij willen iedereen die altijd vertrouwen in ons hebben gehad en blijven houden, bedanken. Wij hopen sceptici te kunnen overtuigen, dat deze overeenkomst ook voor hen vruchtbaar zal zijn, door niet te veranderen wat men van Geneanet waardeert.

BRON

Nieuws
Previous reading
Expositie “Rotterdam een Attractie?!”
Next reading
Nieuwsbrief Zomer 2021 komt eraan!