Gerard Cox
Mister Feyenoord met Brabantse Roots
Oorspronkelijk gepubliceerd in Streekarchief Eiland IJsselmonde Kwartaalbericht Herfst 2015 (jaargang 30, nummer 3)
Gerardus Antonius Cox, Gerard, werd op 6 maart 1940 geboren in Rotterdam. Het gezin Cox woonde toen op de Bree. Je zou het nu bijna niet denken maar de familie Cox kwam oorspronkelijk helemaal niet uit Rotterdam.
De overgrootvader van Gerard was de dorpsonderwijzer in de 8 zaligheden in Noord Brabant (Duizel, Eersel, Hulsel, Knegsel, Netersel, Reusel, Steensel en Wintelre) en de opa van Gerard werkte bij de Douane, na veel omzwervingen door heel Nederland belandde deze uiteindelijk als eerste van de familie Cox in 1924 in Rotterdam.
Opa en oma Cox woonden in Vreewijk aan de Achterdonk 7 en later op de Lange Geer 153. Vader Cox was voor de oorlog bedrijfsleider in een kleine worstfabriek. Helaas ging deze in de oorlogsjaren failliet. Na de oorlog was Cox’s vader verzekeringsagent en later ging hij in de haven werken, waar hij uiteindelijk opklom tot “baas”.
Het gezin bestond naast vader, moeder en Gerard uit een oudere broer Albert (1936) en een, inmiddels overleden, jongere zus (1944). Zoals gezegd groeiden zij op aan de rand van Tuindorp Vreewijk en woonden zij op de Bree op nummer 51b. Een oom van Gerard had aan de Beukendaal in Vreewijk een schoenmakerij en al vroeg verdiende Gerard daar een centje bij (ƒ 6,00 per week) door na schooltijd (gerepareerde) schoenen rond te brengen.
Aan de Enk in Vreewijk lag destijd ook het wijkgebouw van de parochie, “Spes Bona” genaamd. Later werd dit de naam van de gemeenschapsruimte in het pand naast de Katholieke Kerk aan de Beukendaal. In “Spes Bona” zette Gerard al vroeg zijn eerste stappen op het toneel, dus de interesse voor kleinkunst zat er al vroeg in.
Toch ging Gerard na de Mulo, net als zijn broer Albert, eerst naar de Kweekschool. Op de Bisschoppelijke Kweekschool St. Louis te Oudenbosch leerde Gerard van de “broeders” alle kneepjes van het onderwijzersschap, een vak wat toch wel een beetje in de familie zat. Ook zijn oom Piet was onderwijzer.
Gerard werd uiteindelijk toch artiest en als vertolker van luisterliedjes in de stijl van Jaap Fischer verwierf Gerard rond 1960 enige bekendheid in Nederland en Vlaanderen. Hij maakte toen ook al zijn eerste grammofoonplaatopnamen, zoals “Jacqueline”. In 1962 werd hij afgewezen bij de Amsterdamse toneelschool, maar speelde wel een kleine rol in het toneelstuk “Blijde verwachting” van het gezelschap Lily Bouwmeester. Later in de jaren 60 stond hij als cabaretier op de planken met voorstellingen als “Van de prins geen kwaad” (1963), “Moeilijk doen” (1964) en “Welvraat” (1966).
Gerard huwt in 1962 met Elly Rietveld en woont van ongeveer 1962-1965 met haar in bij zijn schoonouders aan de Goereesestraat.
In 1966 sloot Gerard zich aan bij Lurelei, waar hij met Eric Herfst, Jasperina de Jong, Rogier van Otterloo en Marjan Berk speelde. Gerard was niet helemaal onbekend met controversiële nummers. “God is niet dood”, “De Pil” en “Ajax is dood...!” hielden de gemoederen aardig bezig. Op 28 oktober 1966 kreeg hij zelfs een proces-verbaal wegens "opzettelijke belediging de Koning of de Koningin aangedaan", in zijn liedje “Arme ouwe”.
Zijn eerste televisieoptreden was in 1967 in de televisiefilm “Luister naar dit leven” waarin hij een zanger speelde. Als acteur op het witte doek werd Gerard in 1977 bekend, toen hij hoofdrolspeler was in de film “Het debuut” van Nouchka van Brakel, met als tegenspeelster Marina de Graaf. In datzelfde jaar trouwde Gerard met Joke Bruijs, waarvan hij na een huwelijk van 14 jaar scheidde. Na de scheiding bleven beiden echter wel geregeld samenwerken en waren zij regelmatig samen op de bühne, televisiescherm en het witte doek te zien.
Het grootste succes van Gerard is die als scenarioschrijver van en acteur in de populaire televisieserie “Toen was geluk heel gewoon”. Van 1994 tot 2009 werden hier 226 afleveringen van uitgezonden. Hij speelde hierin samen met Sjoerd Pleijsier en met zijn ex Joke Bruijs .
Gerard is columnist in de Oud-Rotterdammer en de Feyenoord Krant. Ook is hij de vaste regisseur van Het Echt Rotterdams Theater, de theatergroep van Paul van Soest. Het Echt Rotterdams Theater brengt onder regie van Gerard Cox komedies met een Rotterdamse inslag.
Gerard woont tegenwoordig in de Hoekse Waard in Mijnsheerenland.
Bronnen:
- De Groot en de Grote Rotterdammers, RTV Rijnmond
- Biografie Gerard Cox op www.GerardCox.nl
- De Oud Rotterdammer
- Eigen onderzoek door het Streekarchief Eiland IJsselmonde (M. Verhoef)
Kwartierstaat:
Auteur: M. Verhoef
Comments
[…] Gerard Cox – Streekarchief Eiland IJsselmonde […]
[…] Gerard Cox – Streekarchief Eiland IJsselmonde […]
Leave a Comment