Help mee om de Bijenkorf Beeldengroep terug te plaatsen!

een crowdfundingsactie om een stukje Rotterdams Erfgoed terug te brengen naar de Coolsingel

Historisch Genootschap Roterodamum heeft het initiatief genomen om de gevelsteen die van 1930 tot 1960 prijkte aan het oude Bijenkorfgebouw weer een plek te geven op de Coolsingel.

Wij rekenen op uw steun! wilt u een donatie doen? Klik dan hier!

De gevelsteen is een geweldig monumentaal kunstwerk en een mooie herinnering aan de periode van voor de oorlog. De beeldengroep is 3,5 meter lang, 3 meter hoog en 0,75 centimeter breed. Het kunstwerk is in 1928 ontworpen door beeldhouwer Hendrik van den Eijnde uit Haarlem in opdracht van de Bijenkorf.

Visualisatie van de nieuwe locatie

De locatie is ondertussen bekend. De beeldengroep komt te staan op de oorspronkelijke plek van het prachtige ‘Magazijn De Bijenkorf’ van architect Dudok: prominent op de vernieuwde Coolsingel.

Samen met restauratiebedrijf Meesters-In is een plan uitgewerkt voor restauratie en herplaatsing. In overleg met het Centrum voor Beeldende Kunst is een ontwerp voor een nieuwe sokkel gemaakt, door ontwerper Jan Konings.

Uw hulp is nodig

Roterodamum, gemeente Rotterdam en verschillende fondsen en organisaties dragen bij, maar voor de restauratie is ook uw steun onontbeerlijk.

Locatie van de gevelsteen op de oude Bijenkorf

De gevelsteen is het enige wat over is van het door het bombardement van 1940 getroffen gebouw van architect Willem Dudok dat ter hoogte van het Churchillplein stond. Het deel dat overeind stond werd op 22 januari 1941 weer in gebruik genomen als warenhuis en zou tot 13 maart 1957 dienst doen; het warenhuis stapte toen over naar het huidige pand.

De oude Bijenkorf werd in 1960 gesloopt omdat de Coolsingel werd doorgetrokken en vanwege de aanleg van de metrolijn. De gevelsteen verhuisde naar een distributieterrein van de Bijenkorf in Woerden en is inmiddels overgebracht naar het restauratiebedrijf in Ameide.

Roterodamum viert in 2022 het 75-jarig bestaan en hoopt dat met jouw hulp de gevelsteen nog in het jubileumjaar geplaatst kan worden op de Coolsingel. Doneer nu.

Wil je op de hoogte blijven van dit project? Schrijf je in voor de digitale nieuwsbrief op: www.roterodamum.nl of volg ons op: Instagram, Facebook of Twitter

Rijnmond.nl heeft op 21 januari aandacht besteed aan de terugplaatsing van de Bijenkorfsteen en de actie.

 

Nieuws
Previous reading
Grondlegger opzoomeren overleden
Next reading
Ruud Lubbers