IJsselmonde en de Bevers
Wat heeft die bever nu eigenlijk met IJsselmonde te maken?
Overal kom je de bever tegen in het gebied IJsselmonde, de Beverwaard, de klimmende Bever, de Bever op het oude gemeente wapen en als beeldmerk van de deelgemeente IJsselmonde, waar komt dat vandaan?
Het gebied wat nu grofweg als IJsselmonde bekend staat, bestond vroeger uit de ambachtsheerlijkheden Oost- en West-IJsselmonde en de heerlijkheid Lombardijen. De drie gebieden hadden elk hun eigen ambachtsheren- en vrouwen. In 1633 koopt Cornelis Willemsz. van Beveren het ambacht West-IJsselmonde van de jonkvrouwe Geertruyt van Bentinck, zij had het ambacht geërfd van haar oom jonkheer Carel van Bentinck. Met het familiewapen van de familie van Beveren (Rood-wit-rood, met in de middelste baan een zwarte bever met gouden kroon) komt de Bever voor het eerst IJsselmonde in.
De herkomst van de bever op het familiewapen en de achternaam is nog niet helemaal met zekerheid achterhaald, maar de oevers van de Maas waren vroeger vol met gorzen en grienden waarin de bever ook voorkwam. Wellicht is de herkomst daar aan te relateren.
In 1667 wordt Cornelis' zoon Cornelis de Bevere Corneliszoon ambachtsheer van West-IJsselmonde. Zijn naam had hij verfranst (Frans was de taal der elite in die tijd) en in een bovenhoek van het familiewapen droeg hij een Franse lelie. Dit familiewapen kwam als kwartier, linksboven in het wapen van West-IJsselmonde terecht. De eerste keer dat de bever op een wapen van IJsselmonde terecht kwam.
De familie Van Beveren bleef eigenaar van West-IIsselmonde tot aan 1723, waar het, na een paar wisselingen tussen verschillende eigenaren, in 1778 in handen kwam van de familie Bichon. Deze familie was ook al eigenaar van het ambacht Oost-IJsselmonde. Vanaf die tijd waren de twee ambachten verenigd en kwam de bever (inmiddels goudkleurig, maar nog wel steeds gekroond) terecht op het wapen van het Ambacht IJsselmonde.
Vanaf 1814 werd dit ook het officiële gemeentewapen van de (toen) nieuwe gemeente IJsselmonde. Na de annexatie door Rotterdam in 1941 raakte het oude gemeentewapen en de bever enigszins op de achtergrond, maar bij de instelling van de deelgemeente IJsselmonde rond 1980 werd het oude wapen (met bever) weer in ere hersteld en werd tot aan 2014 het beeldmerk van de deelgemeente.
De nieuwe wijk die begin jaren 80 in het gebied van de puntzakhaven werd gebouwd kreeg de naam Beverwaard, Het wijkgebouw van IJsselmonde kreeg de naam "De Klimmende Bever" en de fiets- en wandelbrug over de A16 van IJsselmonde naar de Beverwaard werd genoemd naar Cornelis, de Cornelis van Beverenbrug. Op het eiland Van Brienenoord is in 2021 sedert lange tijd weer een levende bever gesignaleerd, de bever is dus nog steeds onlosmakelijk met IJsselmonde verbonden.
Onthulling Bevers Cor Kieboomplein op 7 juli 2021