Millitaire voorouders online
Hieronder een aantal mogelijkheden om uw militaire voorouders online terug te vinden.
De Franse tijd Militairen in Nederlandse dienst.
Dit archief omvat de stamboeken van 1795 tot 1813 en is te vinden bij het Nationaal Archief. Zoeken op achternaam, denk aan variaties van achternaam.
Militairen in Franse dienst 1810-1813. Beschikbaar via archieven.nl .
Wordt beheerd door NIMH en komen uit stamboeken uit Frankrijk.
Waterloogratificaties, periode 1817-1819 bij het Stadsarchief Amsterdam. Per index doorzoekbaar. .
Tiendaagse veldtocht (2-12 augustus 1830) en Metalen Kruis (1830-1831). Het Metalen Kruis is een herinneringsmedaille. Index via Nationaal Archief.
Tweede wereldoorlog Staat van dienst. Dit zijn dossiers van militairen en burgers die niet meer in actieve dienst zijn. Dit betreft een groot deel van de bevolking van Nederland over de afgelopen 100 jaar. Er gelden wel regels om dit dossier aan te vragen. Op te vragen bij defensie (afdeling semi-statisch informatiebeheer (SIB)) middels een formulier. Op de pagina defensie.nl/onderwerpen/privacyrechten/privacyrechten-bij-defensie vindt u meer informatie. Voor het aanvragen heeft men wel een bewijs van overlijden nodig en dan niet een advertentie. Je kan er niet naar toe om zelf dossiers in te zien.
Meidagen. Deze collectie (409) is via archieven.nl. te bekijken. ..Als u op een onderwerp klikt en vervolgens op het document, ziet u onderaan de tekst een reeks scans. Van de meeste eenheden is er een verslag, maar niet van alles. Veel papier is in de meidagen vernietigd en de eenheden is na de oorlog gevraagd een verslag te maken. De kans is klein om namen van voorouders tegen te komen. Het is een kwestie van geluk. Ook is er een serie over geschreven: “De Strijd op Nederlands Grondgebied tijdens de Wereldoorlog II”, de groene serie staat ook online.
Collectie 492.
Nederlanders in Duitse krijgsgevangenschap Het NIMH heeft hier 3 collecties over: 402 Krijgsgevangen 1940-1945, 444 Krijgsgevangenschap en kampen, 1942-1945 en 415 Mojet. Terug te vinden op archieven.nl, zonder scans. Wel in te zien op de studiezaal NIMH. Ook het Nationaal Archief heeft een collectie..
Japanse krijgsgevangen. De interneringskaarten van militairen vindt u bij het Nationaal Archief index op achternaam. . Informatie over burgers vindt u bij het NIOD en het Rode Kruis, vraag daar om meer info. Het archief van het Rode Kruis ligt nu bij het NA en wordt geïndexeerd. Hopelijk is dit archief dit jaar beschikbaar.
Dekolonisatie Nederlands-Indië Aanvragen staat van dienst KNIL militairen: Stichting Administratie Indische pensioenen, Postbus 1263, 6400 BG Heerlen, contactformulier op www.saip.nl. Voor de overige landmacht en marine personeel: Semi-Statisch Informatiebeheer (SIB), Postbus 90099, 3509 AB Utrecht. Sib.kerkrade@mindef.nl. Verder zijn er twee collecties met verslagen. Eén bij NIMH, collectie 509 Dekolonisatie van NederlandsIndië (1945-1950) en bij het Nationaal Archief:.. Bij het NIMH liggen ook veel herinneringsboeken: collectie Sweep (545) egodocumenten.
Alle collecties van het NIMH zijn geïndexeerd en te vinden op archieven.nl:..
Verder heeft het NIMH ook nog een bibliotheek: .
En een nog steeds groeiende beeldbank: .
Dapperheidsonderscheidingen. De databank dapperheidsonderscheidingen is een overzicht van alle militairen en burgers die tussen 1815 en 1963 een dapperheidsonderscheiding kregen. .
Alle onderscheidingen: Militaire Willems Orde, Medaille en later Kruis voor Moed en Trouw, Eresabel, Verzetskruis, Eervolle Vermelding, Bronzen Leeuw, Verzetsster Oost-Azië, Bronzen Kruis, Kruis van Verdienste en het Vliegerkruis.
Voor onderscheidingen na 1962 kunt u mailen naar de Kanselarij der Nederlandse Orden, de Kanselarij registreert de onderscheidingen. De lezing eindigt met leuke foto’s uit de beeldbank. Voor ons gebied was dat wat moeilijker, maar Welmoed heeft toch een paar pareltjes gevonden.
Aanvullende informatie Oorlogsgraven, hoe kun je mensen van graven vinden: via oorlogsgravenstichting , deze beheert militaire begraafplaatsen. Ook worden veel oorlogsgraven door lokale partijen beheerd. Er is een database bij de oorlogsgravenstichting of het veteraneninstituut.
Als je op zoek bent naar meer informatie over tewerkgestelden: bij het NIOD, WGOD, er zijn werkgroepen. Stuur mail naar WGOD via het contactformulier.
Met dank aan Welmoed Bons en de websites van www.defensie.nl/nimh en www.archieven.nl.
BRON: NGV