Mooi resultaat voor Streekarchief

Al in 2014 berichtte het Streekarchief over de dreigende sloop van het oude clubgebouwtje van de voetbalclub Tediro op Zuid. In de eerste jaren van de oorlog namen medewerkers van de Technische Dienst Rotterdam (TeDiRo) stenen mee uit de puinhopen van het bombardement op de binnenstad naar de overzijde van de Maas, waarmee zij op Zuid het clubgebouw van hun voetbalclub bouwden.

Penningmeester Marcel Verhoef, hoorde via via dat het clubgebouw gesloopt zou worden en hoorde van een voormalige voorzitter van de club het bijzondere verhaal van het gebruikte bouwmateriaal. Om e.e.a. nog eens goed te kunnen beoordelen verzocht hij als lid van de gebiedscommissie IJsselmonde aan de wethouder een sloopverbod op te leggen en te bekijken of het gebouw een monumentenstatus kon krijgen vanwege het bijzondere gebruikte bouwmateriaal. 

Helaas werd dit laatste verzoek afgewezen en werd besloten de sloop voort te zetten. Als laatste poging bedacht Verhoef het plan om dan in ieder geval de bouwstenen te bewaren en stelde voor hiervan dan een kunstwerk of een muurtje op het sportpark mee te realiseren. Stadsontwikkeling stelde dit voor aan de architect die dit idee wel wat vond en het omarmde.

Op zaterdag 17 maart 2018, het weer zat helaas niet mee, werd de Sportcampus, onder haar nieuwe naam, Olympiapark, geopend door wethouder Adriaan Visser. Het Streekarchief was in persoon van haar penningmeester hierbij aanwezig. 

Het kunstwerk is enorm mooi geworden. Stenen van het voormalige clubgebouw zijn in de vorm van een voetbal ingemetseld in de muur van de kamer van het wedstrijdsecretariaat op de begane vloer. De diameter van het kunstwerk bedraagt 1940 mm en refereert daarmee naar de herkomst van het gebruikte materiaal.

Nieuws
Previous reading
Streekarchief gesloten op vrijdag 23 maart 2018
Next reading
Nieuwsbrief Voorjaar 2018 is uit!