Nationaal Archief imponeert met VOC-archief van 1,2 kilometer
1,2 kilometer archief omvat het VOC-archief van het Nationaal Archief. Reden te meer voor het Nationaal Archief om uit te pakken met de tentoonstelling "De Wereld van de VOC". Vijf burgemeesters en een wethouder uit de VOC-steden Rotterdam, Delft, Enkhuizen, Amsterdam, Hoorn en Middelburg hebben de tentoonstelling eind januari geopend. In Delft herinneren veel gebouwen nog aan de tijd van de Verenigde Oost Indische Compagnie. “Ook al had Delft geen eigen haven, de stad beschikte toen al over de nodige inventiviteit”, roemt burgemeester Marja van Bijsterveldt haar VOC-stad.
"De geschiedenis van de VOC is zowel interessant als wreed", vertelt Marens Engelhard, algemeen directeur en rijksarchivaris van het Nationaal Archief. De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) bestond bijna tweehonderd jaar, vanaf de oprichting in 1602 tot aan 1798. De VOC handelde in specerijen en andere producten die in Europa niet verkrijgbaar waren. Woordvoerder Eva Whyte: "De VOC was de eerste multinational van die tijd. Het was ook het eerste bedrijf dat aandelen uitbracht. Ook in die tijd werd er al flink gespeculeerd met aandelen en werd er ingegrepen door de staat. Journalist Joris Luyendijk vertelt in de tentoonstelling over de parallellen met de huidige financiële sector." De fysieke sporen van de VOC zijn nog goed te zien in de VOC-steden. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan in een videoboodschap: "Wij zijn geen stad van kathedralen en bisschoppen. Amsterdam was en is een stad van de koopmannen." Hij blikt ook terug naar de zwarte bladzijde van deze periode. "Een deel van de grachtengordel is gebouwd door slaven." In de tentoonstelling komen persoonlijke verhalen aan bod. Geuren en geluiden begeleiden bezoekers langs verschillende VOC-locaties zoals Kaap de Goede Hoop, Ceylon en Batavia/Indië.
Daarnaast zijn er enkele pronkstukken te bewonderen, zoals de Japanse Handelspas, het journaal van Abel Tasman of de eerste tekening van de dodo. Ook is het mogelijk om uit te zoeken of je zelf voorouders hebt die bij de VOC gevaren hebben. Minister Jet Bussemaker is trots op het VOC-archief waar mensen uit de hele wereld op afkomen. "Bijvoorbeeld bergers van scheepswrakken. De VOC kan niet alleen worden afgedaan als zwarte bladzijde uit de geschiedenis. Het is een verhaal van gewone mensen, maar dat wil niet zeggen dat het heilige boontjes waren." Het VOC-archief is immens: 'een boekenplank van Den Haag Centraal naar Scheveningen'. In de loop van het jaar is dit archief helemaal gedigitaliseerd. De tentoonstelling is tot 7 januari 2018 te zien.