Nederlandse militairen in het leger van Napoleon

Logo NIMHHet Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) lanceert de online database ‘Nederlandse militairen in het leger van Napoleon’. Deze is het resultaat van vele jaren speurwerk van de heer Oteman in de militaire stamboeken en officiersdossiers aanwezig bij de Service historique de la Défense in Vincennes (nabij Parijs). Het bestand bevat de namen van maar liefst 53.000 Nederlandse jongemannen die tussen 1797 en 1814 onder Franse vlag hebben gestreden. Daarbij worden de eenheid van de geregistreerde, de geboorteplaats, de geboortedatum en de namen van zijn ouders genoemd. Het ontsluit ook het inventarisnummer van de militair bij het archief in Vincennes, waar u nog meer informatie kunt vinden.
Deze database is kortom een niet te missen naslagwerk voor elke genealoog en historicus die wil weten of voorouders met Napoleon naar Moskou zijn getrokken, of deelnamen aan andere veldslagen in Duitsland, Spanje of Polen. U vindt de toegang via www.defensie.nl/nimh, of www.archieven.nl. Zoek daar naar 'Nederlandse militairen in het leger van Napoleon'. Of gebruik deze lange link om rechtstreeks naar de database te gaan.

Database NIMHDe database is nauwgezet samengesteld door de heer W. Oteman met gegevens uit de stamboeken en officiersdossiers aanwezig bij de Service historique de la Défense (SHD), in het Château de Vincennes nabij Parijs. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie biedt u deze database aan, maar beschikt niet over verdere informatie. Daarvoor kunt u zich wenden tot de SHD (zie onderaan).

Wat staat er wel in?
Vrijwel alle registers van het landleger uit de Napoleontische tijd:

  • Ruim 53.000 inschrijvingen (in de toekomst uitgebreid naar 57.000 en marinepersoneel).
  • Militairen die zijn geboren in het gebied dat nu tot Nederland behoort.
  • Militairen die zijn geboren in de voormalige Nederlandse koloniën.
  • Militairen uit Limburg en Zeeuws-Vlaanderen uit de periode 1797-1814.
  • Militairen uit de rest van ‘Nederland’ uit de periode 1810-1814.

Wat staat er niet in?

  • De stamboeken van het 146e en 147e Regiment Infanterie van Linie (deze zijn bij een brand in de Pruisische legerplaats Wesel verloren gegaan).
  • De overgrote meerderheid van de Nederlanders in Franse dienst is terug te vinden in de database; volledigheid is echter een illusie.

Zoektips

  • Zoeken op naam werkt het best.
  • Gebruik het $-teken vóór een zoekterm om alle woordvariaties te vinden (‘$Keizer’ levert ook treffers als ‘Keijzer’ en ‘Keyzer’ ).
  • Bedenk dat namen vaak verfranst zijn (Jan wordt Jean en Piet wordt Pierre).
  • Zoeken op geboortedatum of geboorteplaats is minder betrouwbaar, omdat de geregistreerde of de registrator daarin nogal eens onduidelijk is geweest.
  • Veelal zijn militairen niet met hun plaats van herkomst, maar met hun kanton, arrondissement of zelfs departement ingeschreven. In enkele gevallen staat er slechts ‘Hollande’.
    Soms is de plaatsnaam of andere informatie in de bron onduidelijk; dit staat vermeld in het veld ‘opmerkingen geregistreerde’ .

Aanvullingen
Heeft u aanvullingen voor de database in de vorm van nog onvermelde personen, stuur dan een bericht aan het NIMH. Na controle kunnen wij dit in een volgende versie toevoegen. Aanvullingen en spellingscorrecties op reeds vermelde namen zullen we niet opnemen, zo blijven de gegevens zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke bron.

Hoe verder?
In het detailscherm van elke geregistreerde militair staat de bijbehorende bewaarplaats en het inventarisnummer bij de SHD vermeld. Daarmee heeft u een ingang bij de SHD naar uiterst interessante extra informatie in de originele stamboeken, zoals de uiterlijke kenmerken van de geregistreerde en diens staat van dienst.
Een deel van de stamboeken uit de periode 1802-1815
Mocht u een militair zoeken uit een van de regimenten waarvan de stamboeken nog niet online zijn gezet, of simpelweg meer informatie zoeken, dan kunt u ook zelf afreizen naar Frankrijk (Vincennes) of contact opnemen met de SHD. Houdt u er bij een bezoek rekening mee om ruim van tevoren de archiefstukken aan te vragen en plaats in de studiezaal te reserveren. Voor meer informatie en reserveringen kunt u zich wenden tot:

Service historique de la Défence (SHD)
Château de Vincennes
Avenue de Paris
94306 Vincennes Cedex
Frankrijk

www.servicehistorique.sga.defence.gouv.fr

Nieuws
Previous reading
Verborgen Verleden: Nieuwe afleveringen najaar 2016
Next reading
Twee nieuwe websites voor het Centraal Bureau voor de Genealogie