Nieuw bestuurslid aangetreden!

Met ingang van 1 juni jongstleden is ons bestuur versterkt met een nieuw bestuurslid. Dit betekend dat na ruim drie jaar de functie van secretaris weer met een vaste (vrijwillige) kracht gevuld wordt. Vrijwilligster Jolanda Wendels heeft na lang aandringen van de overige twee bestuursleden de stap gezet, waar we bij het Streekarchief enorm blij mee zijn. Hieronder stelt zij zich aan u voor.

Even voorstellen…

Mijn naam is Jolanda Wendels-van der Meulen, 56 jaar oud en zo'n 26 jaar bezig met mijn hobby Genealogie. Sinds maart 2020 woon ik in IJsselmonde, de geboorteplaats van mijn man Theo.

Hiervoor woonden wij in Pernis. Door een zwaar auto-ongeluk ben ik minder valide geworden en was het verhuizen naar een appartement een betere optie dan in onze eengezinswoning te blijven. De twee oudste kinderen zijn het huis uit en onze jongste blijft hopelijk nog een paar jaartjes bij ons wonen. IJsselmonde was voor mij alleen bekend door het winkelcentrum Keizerswaard en nu woon ik er zo goed als boven.

Door mijn verhuizing naar IJsselmonde heb ik veel meer tijd gekregen om aan mijn hobby te kunnen werken. Vele uren per week zit ik achter mijn laptop om mijn stamboom te onderzoeken. Hierdoor ben ik er achter gekomen dat een zoon van mijn voorouders, één van de oprichters was van de Amerikaanse stad Zeeland, Michigan, Verenigde Staten.

Tot zover ik heb kunnen ontdekken ligt de roots van mijn voorouders in de provincie Zeeland maar mijn vermoeden is toch voor oudere data om aan België en Frankrijk te gaan denken. Hopelijk kom ik er nog eens achter!

Via internet heb ik een flink aantal familieleden kunnen opsporen. Inmiddels heb ik een grote familiegroep op Facebook van tot nu toe 134 personen opgericht. Een paar jaar geleden hebben we een reünie gehad en vanuit de USA, Australië, Duitsland waren de familieleden overgekomen. Zo ontzettend leuk!

Tijdens een zoektocht in 2020, kwam ik een keer op de site van het Streekarchief IJsselmonde. Daar zag ik ook de vraag naar vrijwilligers. Dit leek mij ontzettend leuk ! Vooral omdat het Streekarchief in het gebouw (Stadswinkel IJsselmonde) naast mijn huis gelegen was anders had ik het niet gedaan.

Een dag na mijn email, werd ik al uitgenodigd om kennis te maken. De afspraak was, dat ik zou gaan samenwerken met Anneke Hoekstra en Hans van der Linden om de bibliotheek te reorganiseren en te digitaliseren. Recent ben ik gevraagd om bestuurslid (secretaris) te worden en dat heb ik gedaan.

Wat een schat van boeken is er aanwezig bij het Streekarchief! Van geschiedenis, heden, over molens, bedrijven, Rotterdam en Nederland, de oorlog, genealogieën van verschillende familienamen en nog veel meer.

Helaas was net als bij iedereen in heel Nederland, Corona de spelbreker om gelijk goed van start te gaan in het archief. Inmiddels werd ik wel via de mail voorgesteld aan de andere vrijwilligers.

Tot mijn grote verbazing, kreeg ik door deze email, een reactie van Peter den Hartog of ik iets van mijn stamboom afwist. Van zo'n reactie word ik altijd gelijk enthousiast! Peter is opzoek naar de biologische vader van zijn vrouw en kwam uit op DNA matches met de naam "van der Meulen". En ja hoor, mijn familie!

Dit was via de site My Heritage. Op dat moment was er met mij nog geen match maar dat kwam bij een andere site, Gedmatch wel naar boven. Hoe geweldig is dat! We werken nu al 2 jaar samen om de biologische vader te vinden. En onze puzzel is bijna compleet. Het vermoeden naar de mogelijke vader is er maar nu moeten we het helemaal sluitend maken om de man zijn familieleden te informeren. En dat is nu het mooie van genealogie, middels de officiële aktes, familieverhalen, de vele andere bewijsstukken en via DNA matches naar een persoon te kunnen herleiden. Door deze zoektocht is er een mooie vriendschap uit voortgekomen en wekelijks vele telefoontjes over en weer.

Met een andere DNA match die ik had met een persoon van 0,2% cM in Canada, heb ik via stamboomonderzoek, onze gezamenlijke voorouders kunnen traceren. Hierbij kwam ik ongeveer uit op het jaar 1650.

Op Facebook ben ik lid van verschillende genealogie groepen, waaronder ook enkele als moderator. Hoe leuk is het om iemand te helpen met zijn familiegeschiedenis. Zelfs op vakantie, ben ik bezig met mijn stamboom.

Mocht ik nu iemand enthousiast hebben gemaakt met mijn verhaal, kom eens langs bij ons Streekarchief. Buiten vakanties om ben ik op maandag en vrijdagochtend op het Streekarchief.

Zijn er nog mooie verhalen in de familie van vroeger over het dorp IJsselmonde en zijn inwoners, deel het met ons. Wellicht kunnen wij hierover een mooi artikel schrijven in ons kwartaalblad.

Andere dagen ben ik telefonisch of per email bereikbaar, of op afspraak aanwezig. De namen, waar ik onder andere naar zoek zijn, van der Meulen, van Dam, Steinbach, Biegstra(a)ten, Embden, van der Hoek, Heinberg, van Otterloo. Wie weet, is er een familiematch! Mijn stamboom en alle aanverwanten ligt nu op ongeveer 13.000 personen.

Zijn er nog mooie verhalen in de familie van vroeger over het dorp IJsselmonde en zijn inwoners? Deel het met ons! Wellicht kunnen wij hierover een mooi artikel schrijven in ons kwartaalblad.

Ik hoop u zeker eens te ontmoeten op ons Streekarchief !!!

 

Nieuws
Previous reading
Slachtoffers WO II uit IJsselmonde
Next reading
Zomersluiting 2022