Nieuwe expositie van Insula Mundi in Bibliotheek IJsselmonde

Plaats: Bibliotheek IJsselmonde, Herenwaard 15, Rotterdam
Datum (periode): 3 maart t/m 11 april 2023

Vanaf vrijdag 3 maart staat er een nieuwe foto-expositie van Insula Mundi in de bibliotheek IJsselmonde.

De vorige expositie “100 jaar IJsselmonde mobiel” trok veel bezoekers en leverde heel wat leuke reacties op.

De nieuwe expositie is minstens zo gevarieerd met onderwerpen als “Werk in uitvoering” en “IJsselmonde op/aan en in het water”.

Op de foto hiernaast uit 1933 krijgt de Benedenrijweg (met op de achtergrond de boerderij van In ’t Veld) riolering! Het gaat om een werkverschaffingsproject in de crisisjaren. Als je geen werk had kon je altijd nog riolering aanleggen. Aan Dixi’s voor de werkers deden ze toen nog niet. En passant wordt ook de sloot gedempt...

Met “IJsselmonde op/aan en in het water” is er, naast wat op het water gebeurt, aandacht voor de scheepswerf van De Jong en Smit die van 1921 tot 1975 in IJsselmonde was gevestigd. Om “IJsselmonde in het water” hadden de bewoners destijds zeker niet gevraagd. In de vorige eeuw was dat in de jaren 40 helaas wel het geval met de inundatie gedurende de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de watersnood van 1953 was het in IJsselmonde ook “Alle hens aan dek” om de strijd aan te gaan tegen het opkomende water “Zandzakken voor de deur”; letterlijk wel te verstaan.

Verder: Een reisje van de IJsselmondse Arbeiders-zangvereniging “De Stem” naar Brunssum (Limburg) in 1957.

En ook foto’s van “het heden”! Theo de Koning is - met foto camera - paraat bij veel evenementen of gebeurtenissen in IJsselmonde. Wellicht komt u daarbij uzelf wel tegen, tijdens bijv. de Avondvierdaagse...

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave...

Op donderdag 23 maart, aanvang 13:30u, is een inloopmiddag gepland tot ca. 15:30u. We zijn dan (in ruimte Het ei) aanwezig met beeld- en geluidsapparatuur o.a. om meer achtergrond rond de tentoonstelling te laten zien en (vooral) kennis te maken met de bezoekers.

De medewerkers van Insula Mundi hopen u te zien tijdens deze middag of op de expositie!

Nieuws
Previous reading
De Nieuwsbrief Voorjaar 2023 is uit!
Next reading
Nieuwe serie Verborgen Verleden