Opening Expositie Chabotgroep

Vrijdag 3 maart jongstleden werd bij de Stichting Pameijer aan de Kreileroord de expositie van de Chabotgroep geopend. Deze expositie wordt in samenwerking met het Streekarchief georganiseerd.

De Chabotgroep

De Chabotgroep, een vereniging van schilder- en tekenamateurs bestaat officieel sinds 11 september 1992. De Chabotgroep is een afsplitsing van een schilder- en tekenclub uit Rotterdam Zuid.   De eerste tijd, vanaf maart 1992 kregen we onderdak in het atelier van Maartje van Lieshout in Spangen. Maartje was toen onze artistieke begeleidster.
Gesteund door de subsidie van de S.K.V.R. konden wij de nieuwe schilderclub oprichten. Arie Dubbeldam, toen onze voorzitter, zorgde ervoor dat de Chabotgroep een officiele vereniging werd, notarieel vastgelegd. Later vond Arie ook onze huidige lokatie op de Kasteelweg 41 in IJsselmonde.

Per 1 maart 1993, na de officiele start, had de Chabotgroep haar eigen atelier boven Garage Mollevanger. Voorheen was de ruimte een naaiatelier en daarvoor had zeilmakerij Tazelaar er gezeten. Na een flinke opknapbeurt van het atelier door de leden was de officiele opening op 3 april 1993.

Hoe zijn we aan de naam Chabot gekomen?
Iemand van de club opperde de naam. De kunstenaar Hendrik Chabot (1894-1949) was een Rotterdamse schilder hoewel hij oorspronkelijk uit Sprang- Capelle kwam. Zijn beroemde schilderij: "Het bombardement van Rotterdam" is bij veel Rotterdammers wel bekend en heel veel mensen kennen ook het Chabotmuseum recht tegenover museum Boymans.  Een groot deel van Chabot's werk en dat van zijn broer Wim, in wiens atelier een deel van Henk's werk was opgeslagen, is bij dat bombardement verloren gegaan.
Na toestemming van een familielid van Chabot konden wij die naam  voeren.

De doelstelling van onze club is om mensen die graag tekenen en schilderen een plek te geven en mensen met kunst in aanraking te laten komen. Dat doen we door met ons werk naar buiten te treden doormiddel van exposities in de omgeving, maar ook in ons eigen atelier.

Onze leden werken zelfstandig, maar kunnen eventueel raad vragen bij onze begeleiders die een kunstopleiding hebben genoten. De eerste jaren hadden de leden veel gezamenlijke exposities buiten ons  atelier. Verschillende leden ontplooiden hun eigen initiatieven wat betreft exposeren in galeries en openbare ruimten maar nog steeds tonen we ons werk tijdens de Paardenmarkt en organiseren we exposities in het atelier, waar iedereen welkom is om een kijkje te komen nemen.

Ondanks vorige initiatieven in IJsselmonde op gebied van kunst bv. Galerieplatvorm, Kunstroute en Stampij Cultuurprijs (Chabot heeft indertijd de publieksprijs gekregen) lijkt de gemiddelde IJsselmondenaar nog niet zo heel erg overtuigd van het nut van die initiatieven.

Wij hopen onze kunstzinnige bijdrage te kunnen leveren in dit nieuwe jaar.

Wij wensen iedereen een kleurrijk en creatief 2017.

Marjolein Speelman

 


(Foto's: Gijs den Hartog)

 

Zie ook Chabotgroep exposeert i.s.m. Streekarchief en Stichting Pameijer

Nieuws
Previous reading
Toegang Streekarchief voortaan gratis!
Next reading
Nieuwsbrievenarchief van het Streekarchief nu online beschikbaar