Het streekarchief Eiland IJsselmonde is een vrijwilligersorganisatie die zich ten doel stelt de geschiedenis van het eiland IJsselmonde en haar bewoners in kaart te brengen.

Van alle relevante stukken over het eiland IJsselmonde en de mensen die op het eiland hebben geleefd, worden de gegevens zoveel mogelijk vastgelegd. Hoewel het Streekarchief eigenlijk meer een historische databank genoemd kan worden, bezit het archief een grote schat aan gegevens zoals:

  • vele genealogieën, stamreeksen en kwartierstaten.
  • een bibliotheek met een grote collectie genealogische boeken
  • als ook over het eiland IJsselmonde een database, door ons ‘de zoekmachine’ genoemd, waarin men de gegevens uit ca. 250.000 akten van de Burgerlijke Stand van de voormalige en huidige gemeenten op IJsselmonde kan raadplegen.
  • Doop- ,Trouw- en Begraafregisters van de voormalige en huidige gemeenten op het eiland IJsselmonde.
  • Oude gebruiksvoorwerpen uit het boeren leven.
  • DTB-registers van bijna heel Nederland in boekvorm.
  • Een uitgebreide fotocollectie van het eiland IJsselmonde.

Het Streekarchief is gevestigd aan de Herenwaard 23, 3078 AK Rotterdam (in de voormalige trouwzaal van de deelgemeente IJsselmonde).

De Herenwaard ligt in de wijk Groot-IJsselmonde en is per auto goed te bereiken. Er is voldoende betaalde parkeerruimte in de directe omgeving (parkeerplaatsen langs de weg, het parkeerdek van Winkelcentrum Keizerswaard en de parkeergarage met de ingang via de Pruimentuin) en vrije parkeerruimte op enige loopafstand. Het gebouw is geheel toegankelijk voor mindervaliden, rolstoelen en scootmobielen. Op een steenworp afstand van de hoofdingang ligt het OV Knooppunt Keizerswaard. Hier hebben tramlijn 2 en 23 en de buslijnen 70, 76 en 83 hun halte. Aan de Groeninx van Zoelenlaan stoppen buslijnen 90, 91, 143, 144, 183 en 691. Op donderdag is er op het voor de deur gelegen marktplein de wekelijkse versmarkt van IJsselmonde en winkelcentrum Keizerswaard bevindt zich vlakbij.

WZW2 - OV Lijnen