Pandkaarten raadplegen

Wat zijn pandkaarten?

Op een pandkaart staat de stichting (bouw) en de grotere verbouwingen aan ieder pand genoteerd. Op de pandkaarten staan de hiermee corresponderende dossiernummers vermeld. In deze dossiers kunt u meestal de bouwtekeningen van het pand vinden. Via de pandkaarten kunt u de stichtingsdatum van uw huis dus terugvinden. De pandkaarten zijn op de website van het stadsarchief te vinden onder deze naam. De pandkaarten zijn nu allemaal gedigitaliseerd en nieuwe gegevens worden sinds 2000 bijgehouden in een computerprogramma. Dat geeft helaas niet meer zulke mooie plaatjes.

Zoeken in/via pandkaarten

Pandkaarten worden meestal gebruikt als "tussenstap" om bouwtekeningen van panden in Rotterdam terug te kunnen vinden. Als u op zoek bent naar bouwtekeningen wordt u aangeraden om eerst in de archiefwegwijzer bouwtekeningen te kijken om te zien uit welke perioden bouwtekeningen aanwezig zijn en via welke bron deze te raadplegen zijn. Waar de pandkaarten ook handig voor zijn, is om naspeuring te doen naar hernoemde straten of als woningen hernummerd zijn. Dat stond namelijk ook op die kaarten vermeld.

Tekeningen kunt u inzien door contact te zoeken met de studiezaal o.v.v. het adres van het pand waarvan u de bouwtekeningen zoekt en door aan te geven wanneer u het dossier wilt komen inzien.

Hieronder staat uitgelegd hoe u kunt zoeken door de pandkaarten, een veelgebruikte bron voor bouwtekeningen tot 2000. Hier staan alleen de verwijzing naar de dossiers waar de tekeningen in zitten, geen gedigitaliseerde tekeningen.

Indien aanwezig (zie voorwaarde stap 4) kunt u de bouwtekeningen laten klaarleggen door de archiefmedewerkers om in te zien. Hiervoor dient u contact met het stadsarchief op te nemen. Het zoeken in het pandkaartensysteem gaat als volgt:

  1. Zoek het adres in het pandkaartensysteem waar u gegevens over zoekt. Druk vervolgens op 'Zoeken'.
  2. In het scherm dat vervolgens getoond wordt, ziet u de resultatenlijst. Klik de 'straatnaam' aan, om de pandkaart in te zien. Indien er meer resultaten naar voren komen gaat het bijvoorbeeld om eerdere een splitsing, of om een gesloopt pand dat op hetzelfde adres heeft gestaan.
  3. Bij openen van het resultaat komt u op de tweede pagina van de pandkaart uit. Hier ziet u een omschrijving van het dossier en het dossiernummer onder 'registratuurnummer'. Een onderdeel van dit nummer is het jaartal. Dit staat vaak voor- of achteraan het nummer. In het voorbeeld hieronder is dit dossier uit 1959.
  4. Beoordeel of het dossier is bewaard. De volgende groepen zijn niet bewaard gebleven:
    * Alle tekeningen van Rotterdam van 1905-1940. Dit geldt ook voor de gebieden die in 1940 al deel uitmaakten van Rotterdam: Delfshaven, Katendrecht, Charlois, Kralingen, Hoogvliet en Pernis, en voor Hoek van Holland. (De tekeningen van Hilligersberg, Schiebroek, Overschie en Ijsselmonde zijn wél bewaard gebleven)
    * Alle tekeningen van de voormalige gemeenten Hoogvliet en Pernis (tot hun annexatie in 1934)
    * Alle tekeningen bij vergunningen voor kleine wijzigingen aan het pand.
  5. U kunt het dossier aanvragen met behulp van het nummer in de kolom registratuurnummer. U kunt dit telefonisch aan het stadsarchief doorgeven, zie hier voor de contactgegevens van het Stadsarchief. Mocht het nummerveld leeg zijn, dan heeft u voor het aanvragen de inhoud van de kolom 'Datum en nummer der vergunning' nodig.

Voorbeeld van pandkaarten

Eengezinswoning

Appartement/Flat

Bron: Website stadsarchief: zoeken naar bouwtekeningen

Nieuws
Previous reading
In memoriam
Next reading
Fototentoonstelling “we gaan naar het ziekenhuis”