Paupers en kolonisten nu makkelijk te vinden op nieuwe website Allekolonisten.nl

Zo’n 200 jaar geleden werden er 100.000 wezen, vondelingen, verlaten kinderen, arme gezinnen, landlopers en paupers naar de Koloniën van Weldadigheid gestuurd. Meer dan één miljoen mensen stammen hiervan af.

Het Drents Archief heeft de digitale informatie over deze kolonisten gebundeld en een nieuwe website ontwikkeld voor het zoeken naar deze personen. Mensen die willen weten of ze familie hadden in de koloniën kunnen vanaf nu kijken op allekolonisten.nl. Inschrijfregisters, signalementskaarten met foto’s en correspondentie zijn hier te vinden. Een digitale archivaris helpt de geïnteresseerden op weg. Op allekolonisten.nl is ook allerlei achtergrondinformatie te vinden over de Maatschappij van Weldadigheid en de Rijkswerkinrichtingen, de koloniën en hun bewoners.

Wrat op wang, anker op onderarm

Een vrouw die zich vrijwillig in het bedelaarsgesticht laat opnemen om met haar geliefde te kunnen trouwen, een doofstom weesjongetje dat toch nog goed terecht komt en een bedelaarskolonist die stiekem biljart speelt in de herberg. Het zijn allemaal verhalen uit het archief van de Maatschappij van Weldadigheid. De kleine zesduizend signalementskaarten geven een uiterlijke beschrijving van de kolonisten, met specifieke lichaamsmetingen, vingerafdrukken en foto. Bijzonderheden als moedervlek op kin, getatoeëerd anker op rechterhand, wrat op wang en donker behaarde borst zijn minutieus beschreven. De brieven en de signalementskaarten zijn allen doorzoekbaar op naam.

BRON: Asser Courant

Nieuws
Previous reading
HCC! Genealogiedag in Stadsarchief Rotterdam
Next reading
Monsterklus digitalisering slavernijverleden is geklaard