Portal Stadsarchief, collectie IJsselmonde

Uw zoekacties: Notariële akten
xNotariële akten
Zoeken in Notariële akten
Notariële akten
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

 • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
 • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
 • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

Zoektermen: verhuur
beacon
250 akten
sorteren op:
 
 
weergave:
Pagina: 1
 • vorige | 
 • 1 | 
 • 2 | 
 • 3 | 
 • 4 | 
 • 5 | 
 • 6 | 
 • 7 | 
 • 8 | 
 • ... | 
 • volgende
 
 
Notariële akte
306 verhuur 31-dec-1638
Aktesoort:
verhuur
Datering:
31-dec-1638
Aktenummer:
306
Bladzijden:
227 t/m 229
Standplaats:
IJsselmonde
Inhoud:
Jacob Querijnen, Claes Ploennen, Jan Centen, Toenis Ingensz, Huijbrecht Ingensz, Arijen Cornelisz, Arije Ploennen, Huijbert Ploennen, Engelbrecht Claesz, Witte Cornelisz Borst, Cornelis Adriaensz in Keete, Jan Arensz in Keete, Cent Arensz, Toenis Cornelisz, Leendert Cornelisz, Willem Leendertsz, Pieter Ploennen, Leendert Leendertsz, Claes Leendertsz, Toenis Leendertsz, Cornelis Ploenen, Geerraert Leendertsz, Geerraert Leendertsz, Pieter Franse, Jacob Jansz Stuijtcaes, Hilletgen Huijbrechts, Jan Geerraertsz, Willlem Ploennen Cocks, de erfgenamen van Pieter Aertsz, Leendert Willemsz, Jan Arensz Toepadt, Cornelis Cornelisz St. Hillebrecht, Dirck Eeuwoutsz, de weduwe van Willem Cornelisz Engelaren of Engelaar? en Claes Egbertsz, allen bewoners van Keeten en de Cralingerdijck, huren de hierna genoemde visserij van Pieter Pietersz van Golen als rentmeester van de vrijbannerheer van Merode tot Petershem, etc., vroonheer voor een vierde deel, jonkheer Jacob van Lanscroon voor een vierde deel, jonkheer Antonie van Burch voor een vierde deel, de weduwe van Pieter van Ossewaerden voor een achtste deel, Maerten Dou, man van jonkvrouw Maria Fijck van der Hove voor 7 delen en jonkvrouw Maria van der Laen, weduwe van jonkheer Willem van Drenckwaert, voor het andere deel van het resterende achtste deel vroonheer in de buitendiepse keetenvroonvisserij, beginnende boven de Bolnessersluijs, strekkende neerwaarts over de Maas voorbij Rotterdam tot Schoonderloo of de Loeve, waar de visserij van de heren van Voorne of de Grafelijkheid begint. Alleen zij mogen daar met 43 schuiten op o.a. elft en zalm vissen, zoals dat ook onder de vroonheren in oude tijden gebeurde. Er worden diverse voorwaarden gesteld, o.a. het schoonhouden van het water en niet toestaan dat een vreemde daar vist. Het is verboden de pacht aan een ander over te doen. De huur is voor 5 jaar, ingaande 1 januari 1639. De huur is jaarlijks 9 pond per schuit, voor 43 schepen 387 pond.
Inhoud vervolg:
Voor 36 vissers omgerekend jaarlijks ruim 10 pond. De betaaldag is op St. Maartensdag in november bij de rentmeester. Bij overtredingen van de afspraken zijn boetes vastgesteld. De rentmeester benoemt jaarlijks tussen St. Maartensdag en Kerstmis 4 vissers als borgen voor de totale pacht. Het zijn nu Dirck Eeuwoutsz, Willem Cornelisz, Leendert Eeuwoutsz en Teunis Ingensz.
Toegangsnummer:
8 Archieven van de ambachten Oost- en West-IJsselmonde en de gemeente IJsselmonde, en de ambachtsheerlijkheden
Inventarisnummer:
184
Organisatie: Stadsarchief Rotterdam
 
 
 
 
 
Notariële akte
281 verhuur 27-mrt-1636
Aktesoort:
verhuur
Datering:
27-mrt-1636
Aktenummer:
281
Bladzijden:
209 t/m 211
Standplaats:
IJsselmonde
Inhoud:
Cornelis Adriaensz Boer, Ploen Huijgensz Schoutken, Jacob Querijnen, Geerraert Leendertsz, Cars Ploennen, Huijbert Ingensz, Cornelis Ploennen bij de Kae, Cornelis Dirxsz, Pieter Dircxsz, Ploen Huijbrechtsz, Ploen Huijch Maertensz, Engelbrecht Claesz, Cornelis Cornelisz Borst, Cornelis Adriaensz in de Keete, Cent Arensz in de Keete, Leendert Cornelisz, Toenis Cornelisz, Pieter Ploennen, Leendert Leendertsz, Cornelis Leendertsz, Toenis Leendertsz, Geerraert Leendertsz, Hilletgen Huijbrechts, Jacob Jansz Stueijtkaes, Willem Ploennen Cock, Leendert Willemsz, Cornelis Ploennen Capelle, Pieter Aert Coennen, Pieter France Boer, Jan Arensz, Cornelis Arensz van Cralingen, de weduwe van Cent Jansz, Cornelis St. Hillebrecht, Dirck Eeuwoutsz, Jan Centen, Willem Cornelisz, Claes Leendertsz, Engel Arensz, Engelbrecht Arensz de Jonge, Arijen Engelbrechtsz, Jan Geerraertsz en Claes Egbertsz, allen bewoners van Keeten en de Kralingerdijck, huren de hierna genoemde visserij van Pieter Pietersz van Golen, rentmeester van de vrijbannerheer van Merode tot Petershem, enz., voor een vierde deel vroonheer, jonkheer Jacob van Lanscroon voor het tweede vierde deel en jonkheer Antonis van Burch voor het derde vierde deel, met de weduwe van Pieter van Ossewaerden voor een achtste deel en Maerten Dou, man van jonkvrouw Maria Fijck van den Hove voor 7 delen en jonkvrouw Maria van der Laen, weduwe van jonkheer Willem van Drenckwaert voor het andere resterende achtste deel in de buitendiepse keetenvroonvisserij. Deze visserij begint boven de Bolnessersluijs, strekkende neerwaarts over de gehele Maas voorbij Rotterdam tot Schoonderloo of de Loeve tot waar de de visserij van de heren van Voorne of de Grafelijkheid begint. Zij alleen mogen daar met 43 schuiten vissen, nl. op o.a. elft en zalm, zoals dat ook onder de vroonheren in oude tijden gebeurde.
Inhoud vervolg:
Er worden diverse voorwaarden gesteld, o.a. over het schoonhouden van het water en niet toestaan dat een vreemde visser daar vist. Het is verboden de huur aan een ander over te doen. De huur is voor 3 jaar, ingaande 1 januari 1636 en bedraagt jaarlijks 8 pond per schuit, voor 43 schepen totaal 344 pond. De betaaldag is op St. Maartensdag in november bij de rentmeester. Bij overtredingen van de voorwaarden zijn boetes vastgesteld. De rentmeester benoemt jaarlijks tussen St. Maartensdag en Kerstmis 4 vissers als borgen voor de totale pacht. Nu worden de vissers Toenis Cornelisz, Pieter Aertsz Coennen, Cornelis Ploennen en Huijbrecht Ploennen als zodanig benoemd.
Toegangsnummer:
8 Archieven van de ambachten Oost- en West-IJsselmonde en de gemeente IJsselmonde, en de ambachtsheerlijkheden
Inventarisnummer:
184
Organisatie: Stadsarchief Rotterdam
 
 
 
 
 
Notariële akte
259 verhuur 1633 of 1634
Aktesoort:
verhuur
Datering:
1633 of 1634
Aktenummer:
259
Bladzijden:
195 t/m 195
Standplaats:
IJsselmonde
Inhoud:
Cornelis Ariensz Boer, Ploen Huijgensz Schoutghen, Fop Querijnen, Geeraert Leendertsz, Cars Ploennen, Huijbert Ingensz, Cornelis PLoennen, Cornelis Dircxsz, Pieter Dircxsz, Ploen Huijbrechtsz, Ploen Huijch Maertensz, Engelbrecht Claesz, Cornelis Cornelisz Borst, Cornelis Adriaensz in Keete, Cent Ariensz, Leendert Cornelisz, Thonis Cornelisz, Pieter Ploennen, Leendert Leendertsz, Cornelis Leendertsz, Willem Leendertsz, Thonis Leendertsz, Geeraert Leendertsz, Hilletgen Huijbrechts, Jaecob Jansz Stuijtcaes, Willem Ploennen Cocq, Cornelis Leendertsz, Cornelis Ploennen, Pieter Aert Coennen, Pieter France Boer, Jan Ariensz, Cornelis Ariensz van Cralingen, de weduwe van Cent Jansz, Cornelis Leendertsz Sinte Hillebrecht, Dirck Eeuwoutsz, Jan Centen, Willem Cornelisz, Claes Leendertsz, Engel Ariensz, Engelbrecht Ariensz de Jonge, Arijen Engelbrechtsz, Jan Geeraertsz en Claes Egbertsz, die allen bewoners zijn van Keeten en de Cralingerdijck, huren tezamen van Pieter Pietersz van Golen als rentmeester van de vrijbannerheer van Merode tot Petershem, enz., vroonheer voor een vierde deel van hieronder genoemde visserij, jonkheer Jaecob van Lanscroon voor het tweede vierde deel en jonkheer Anthonis van Burch voor het derde vierde deel, samen met de weduwe van Pieter van Ossewaerde voor een achtste deel, Maerten Dou, man van jonkvrouw Maria Fijck van Hove voor 7 delen en jonkvrouw Maria van der Laen, weduwe van jonkheer Willem van Drenckwaert voor het resterende achtste deel in de buitendiepse keetenvroonvisserij, die boven de Bolnessersluijs begint en strekt neerwaarts over de Maas voorbij Rotterdam tot Schoonderloo of de Loeve, waar de visserij van de heren van Voorne of de Grafelijkheid begint. Er mag met 43 schuiten op o.a. elft en zalm gevist worden zoals dat ook onder de vroonheren in oude tijden gebeurde.
Inhoud vervolg:
N.B. Het vervolg van deze akte is niet bij de scans opgenomen. De datum is daardoor onbekend. Zie voor andere akten betr. de verhuur van deze visserij in 1623, 1628 en 1638 de aktenrs. 177, 203 en 306 van dit inventarisdeel.
Toegangsnummer:
8 Archieven van de ambachten Oost- en West-IJsselmonde en de gemeente IJsselmonde, en de ambachtsheerlijkheden
Inventarisnummer:
184
Organisatie: Stadsarchief Rotterdam
 
 
 
 
 
Notariële akte
203 verhuur 07-jun-1628
Aktesoort:
verhuur
Aktenummer:
203
Datering:
07-jun-1628
Bladzijden:
159 t/m 161
Standplaats:
IJsselmonde
Inhoud:
Cornelis Ariensz Boer, Jan Ploenensz, Jaecob Querijnen, Geerit Lenertsz, Cars Ploenen, Huijbert Ingensz, Ploen Jaecobsz, Cornelis Dircxsz, Pieter Dircxsz, Ploen Huijbrechtsz Ouden, Engelbrecht Claesz, Wit Cornelisz Borst, Cornelis Arensz Keeten, Cent Arensz, Lenert Cornelisz, Tonis Cornelisz, Pieter Ploennen, Lenert Lenertsz, Cornelis Lenertsz, Willem Lenertsz, Tonis Lenertsz, Geerit Lenertsz, Hilletgen Huijbrechtsdr, Jaecob Jansz Stuijt caes, Willem Ploennen Cocq, de weduwe van Pieter Arensz Heer vant Lant, Geertgen Huijgen, weduwe, Pieter Aert Coenen, Pieter Fransz Boer, Jan Arensz, de weduwe van Cornelis Arensz, de weduwe van Cent Jansz, Cornelis Lenertsz, Dirck Eeuwoutsz, Eeuwout Arensz, Maertgen Arensdr, weduwe, Claes Lenertsz, Engel Arensz, Engelbrecht Arensz de Jonge, Arijen Engelbrechtsz, Arije Ploenen, Pieter Ingensz en Jan Geeritsz, allen bewoners van Keeten en de Cralingerdijck, huren gezamenlijk de hierna genoemde visserij van Pieter Pietersz van Golen als rentmeester van de vrijbannerheer van Merode tot Petershem, etc., vroonheer voor een vierde deel, jonkheer Jaecob van Lanscroon voor een vierde deel, en jonkheer Antonis van Burch voor het derde vierde deel, samen met Pieter van Ossewaerde voor een achtste deel, het weeskind van Dirck Fijck van Hove voor 7 delen en jonkvrouw Maria van der Laen, weduwe van jonkheer Willem van Drenckwaert, voor het andere deel in het resterende achtste deel in de buitendiepse Keetenvroonvisserij, beginnende boven de Bolnessersluijs neerwaarts over de Maas voorbij Rotterdam tot Schoonderloo of de Loeve, waar de visserij van de heren van Voorne of van de Grafelijkheid begint. Zij mogen met 43 schuiten o.a. op elft en zalm vissen, zoals dat ook onder de vroonheren in oude tijden gebeurde. Over allerlei zaken worden afspraken gemaakt, waaronder het schoonhouden van het water en wat te doen als er een vreemde visser wil vissen. Deze huur is vanaf 1 januari jl. voor een periode van 5 jaar.
Inhoud vervolg:
De huursom is voor de 43 schepen 301 pond per jaar, 7 pond per schuit, te betalen bij de rentmeester op St. Maartensdag in november. Bij overtredingen van de afspraken zijn boetes vastgesteld. Door de rentmeester worden jaarlijks tussen St. Maartensdag en Kerstmis als borgen voor de betaling 4 van de genoemde vissers benoemd. Nu worden Pieter Ingensz, Jacob Jansz, Tonis Lenertsz en Cornelis Lenertsz als zodanig aangesteld.
Toegangsnummer:
8 Archieven van de ambachten Oost- en West-IJsselmonde en de gemeente IJsselmonde, en de ambachtsheerlijkheden
Inventarisnummer:
184
Organisatie: Stadsarchief Rotterdam
 
 
 
Pagina: 1
 • vorige | 
 • 1 | 
 • 2 | 
 • 3 | 
 • 4 | 
 • 5 | 
 • 6 | 
 • 7 | 
 • 8 | 
 • ... | 
 • volgende
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS

Ontworpen door Henk Kuiper Webs

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "toestaan cookies" om u de beste surfervaring mogelijk te maken. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten