Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

- Kenmerken
- Archiefvorming
- Inhoud en structuur van het archief
- Aanwijzingen voor de gebruiker
- Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
Het is geen zeldzaamheid, dat een notaris bij testament aan een zijner kinderen "het notariael comptoir met alle de papieren daartoe specterende" vermaakt. Met het gevolg natuurlijk, dat van tal van notarissen het protocol spoorloos verdwenen is. In achtergevoegde lijst komen niet minder dan 129 Rotterdamsche notarissen voor, van wie geen enkele orgineele akte bewaard is gebleven.
In November 1663 hadden zij al een commissie benoemd om een reglement voor de notarissen te ontwerpen. En den 10den December 1669 decreteerden zij, dat na het overlijden van een notaris zijn protocol naar de secretarie zijner residentieplaats moest worden overgebracht, "omme aldaer ten behoeve van een yder, die daeraen soude mogen wesen ghelegen, geconserveert ende bewaert te werden", van welk besluit aan alle erfgenamen van overleden notarissen "met insertie van behoorlijcke poenen" kennis gegeven werd. De considerans van dit besluit licht ons nader over den toestand in en wordt daarom in haar geheel hier afgedrukt.
"Ontfangen een missive van de Raden ende Meesters van de Reeckeningen over haer Ed. Groot Mog. Domainen, geschreven alhier in den Hage den vierden deser loopende maendt, houdende, hoe dat henluyden, soo nu soo dan voorgekomen waren verscheyden klachten ter oorsaecke dat by afsterven van eenige Notarissen de Prothocollen ende de Minuten van de Acten, voor deselve verleden ende gepasseert, wierden vervoert, verstroyt ende t'onbruycke gemaeckt, soodanigh dat de goede Luyden niet konnen werden gedient van Copyen ofte Extracten, dewelcke sy tot voorstandt van haer Recht noodigh hebben; ende nademael sulcx by haer geoordeelt wierde te wesen van swaren naedruck voor de Ingesetenen deser Landen, soo ten opsichte dat niet alleen door soodanige manniere van doen de waerheydt van de saecke veeltijdts soude konnen werden verduystert, maer oock 't geen secreet behoordt te blyven, ontydelijck gereleveert, als omdat in allen gevalle diegene, dewelcke daerby zijn geinteresseert door het transporteren van de voorsz.
Papieren, werden genooddruckt deselve met koste ende moeyte op te soecken, syluyden derhalven van gevoelen waren, dat daerjegens ende omme een goede ordre daerontrent ten meesten gerieve ende dienste van de goede Ingesetenen te
Bij het concipieeren van de generale keur van 1720 werd 7 Mei van dat jaar voor de concept-ordonnantie op de vierschaar en op het notarisschap (8ste boek) een commissie benoemd, die 17 Augustus d.a.v. haar rapport uitbracht. De concept-ordonnantie werd toen vastgesteld en 20 Augustus "na voorgaende klokkegeluy" van het Raadhuis gepubliceerd. Deze gedrukte ordonnantie bestaat uit twaalf artikelen, waarvan de eerste vijf over het inbinden, indiceeren, zegelen en registreeren der akten, de vier volgende over het veilig bewaard blijven der protocollen handelen. Zij is hierachter als Bijlage opgenomen.

meer informatie over MAIS-(M)DWS