Unieke historische films te zien op site Haarlems Dagblad

Een schat aan nooit vertoond historisch filmmateriaal ligt bij het Noord-Hollands Archief in Haarlem. Daar komt verandering in. In samenwerking met Haarlems Dagblad wordt elke maand een bijzondere video geplaatst op de site van de krant.

2000 uur aan filmmateriaal hebben ze, schatten Henno Zelis (55) en Mart van de Wiel (29) van het Noord-Hollands Archief. 400 videobanden en 500 films, die een beeld van Haarlem en omstreken laten zien tussen grofweg 1910 en 2015.

(Kijk hier naar de eerste aflevering van Bewegend Verleden)

Bloemencorso’s, eerste schooldagen, bijzondere gebeurtenissen in de stad, bedrijfsportretten, uitzendingen van een regionale omroep, de bevrijding van Haarlem – heel veel daarvan is nog nooit vertoond. ,,Er zitten echt heel toffe beelden tussen”, aldus Van de Wiel.

Dicht bij geschiedenis

Neem het filmmateriaal van meneer Droste, van de vroegere Haarlemse chocoladefabriek.

Zelis: ,,Het bedrijf Dutch Cocoa uit het Amsterdamse havengebied belde. Ze hadden een enorme doos vol films gevonden. Of we het direct wilden komen halen. Morgen werd de stelling weggehaald en dan zou het in de container belanden. Wij reden terug naar Haarlem met al het materiaal, én een projector. De auto zakte bijna door zijn as.”

Het bleken films te zijn die meneer Droste had gemaakt, en over de fabriek Droste. ,,Een sportdag voor het personeel bijvoorbeeld, en realisatie van een aanbouw aan de fabriek.”

Van de Wiel: ,,Het mooie van dat oude materiaal is dat je opeens zo geweldig dicht bij de geschiedenis komt. Je hebt de filmrol in handen die de filmer ook in handen heeft gehad. Als je de beelden ziet, sta je bij wijze van spreken naast die mensen van vroeger.”

Avonturier

Sommig materiaal, zoals familiefims, lijken niet zo interessant. Maar er zitten verrassende dingen tussen. ,,Mevrouw Van der Vegt bracht haar filmarchief van verloving tot opgroeiende kinderen, gemaakt tussen 1965 en 1983. Het hele ontstaan van Haarlem-Schalkwijk blijkt onbewust ook vastgelegd”, vertelt Zelis.

,,Of een schenking van twee maanden geleden. Het filmarchief van Adolf Melchior, huisarts in Haarlem maar bovenal tekenaar- onder meer van sportprenten - schrijver en avonturier. Hij maakte verre reizen naar bijvoorbeeld Tanzania en de Amazone voordat iemand ooit zulke reizen maakte. Melchior was scheeparts op de eerste vaart van de Nederlandse walvisfabriekschip Willem Barendsz. Films van de jaren ’30 tot ’60.”

Boven bij het archief, achter een zware deur, liggen op stellages honderden filmblikken. In een hoek staat een verhuisdoos met een stapel videobanden en filmspoelen.

Grote slag

Van veel videomateriaal in het archief is een digitaal bestand gemaakt, op wat niet meer gangbare formaten als Betamax na. ,,Van de films hebben we slechts een kwart gedigitaliseerd”, vertelt Van de Wiel.

Een grote slag kan nu worden gemaakt door de verse aanschaf van een nieuwe digitale recorder.

Zelis: ,,We kregen de tip dat er in China een apparaat was gemaakt waarmee je 8-millimeterfilmpjes kon digitaliseren. Die konden we meteen kopen in Duitsland.” Van de Wiel: ,,8 Millimeter is het voornaamste filmformaat dat amateurs gebruiken. We kunnen al dat materiaal nu geschikt maken voor internet. Een goede investering.”

Ze willen al het filmmateriaal graag openbaar maken. Op de site van Haarlems Dagblad wordt onder de naam Bewegend Verleden vanaf vandaag elke maand een bijzonder fragment uit het archief getoond.

Van de Wiel: ,,Ooit moet het allemaal te zien zijn op de site van Noordhollands Archief. Maar dat is echt een veeljarenplan.”

 

Het Streekarchief Eiland IJsselmonde is altijd op zoek naar leuke, bijzondere, mooie en ontroerende beelden uit IJsselmonde. Bent u in het bezit van dergelijke film- en of fotobeelden, laat ze dan niet in vergetelheid verloren gaan en deel ze met ons. Vertel het verhaal bij de beelden zodat deze voor latere generaties bewaard blijven! Interesse? Neem dan hier contact met ons op!

 

Bron: Haarlems Dagblad

Nieuws
Previous reading
De Rotterdamse roots van Job Cohen
Next reading
Het Streekarchief in het nieuws