Vrijwilligers maken Surinaamse slavenregisters openbaar

Ruim 700 vrijwilligers zijn op woensdag 20 juni gestart met het invoeren van de Surinaamse slavenregisters via de website velehanden.nl. Het is een nieuw hoofdstuk in het project ‘Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’ dat meer inzicht wil geven in het Surinaamse slavernijverleden.

Eerder dit jaar brachten Coen van Galen (Radboud Universiteit) en Maurits Hassankhan (Anton de Kom Universiteit van Suriname) al 40.000 euro bij elkaar met hulp van vele honderden donateurs om het digitaliseren van de Surinaamse slavenregisters mogelijk te maken.

Projectleider Coen van Galen kijkt nu uit naar een nieuwe fase in het project waarin de documenten door vrijwilligers worden ingevoerd en geanalyseerd. De historicus is blij met de grote en brede groep vrijwilligers:

Meer dan zevenhonderd mensen hebben zich aangemeld om mee te helpen. En het mooie is dat het mensen zijn van allerlei pluimage. Mensen met en zonder Surinaamse wortels, jong en oud, in Suriname en in Nederland.

In de slavenregisters staan naar schatting zo’n 80 duizend mensen geregistreerd die tussen 1830 en de afschaffing van de slavernij in 1863 in Suriname in slavernij leefden. Slaveneigenaren moesten de mensen die in hun bezit waren registreren, inclusief geboortedatum, de naam van de moeder en veranderingen zoals geboorte, overlijden, vrijlating of verkoop, melaatsheid en andere informatie die belangrijk was voor de status en waarde van mensen in slavernij.

Online toegankelijk

Het is de bedoeling om de database per 1 juli 2018 aan het publiek beschikbaar te stellen via de websites van de Nationale Archieven van Nederland en Suriname. Van Galen:

Ons doel is om deze informatie beschikbaar te maken voor publiek en onderzoek. Het is een echt citizen science project: samen maken we wetenschappelijk en familieonderzoek mogelijk.

Daarnaast werken ook studenten Geschiedenis van Anton de Kom Universiteit van Suriname onder leiding van historicus Maurits Hassankhan mee aan het project. Zij gaan al het werk van de vrijwilligers controleren met de oorspronkelijke bronnen in het archief in Paramaribo bij de hand.

Het project ‘Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’ is een Surinaams-Nederlandse samenwerking tussen de Radboud Universiteit , de Anton de Kom Universiteit van Suriname, de Stichting voor Surinaamse Genealogie, het NiNsee en de Nationale Archieven van Nederland en Suriname.

Bron: Historiek.net

Nieuws
Previous reading
Paardenmarkt 2017
Next reading
De 40e Paardenmarkt sinds de herstart in 1978